Άμεσα, έναντι αποζημίωσης για ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό και μηχανήματα θα μπορούν να λαμβάνουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που έχουν ήδη προχωρήσει σε καταγραφή και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ, μέσα από το σύστημα της Κρατικής Αρωγής.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και από τη Δευτέρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε αγρότες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στον ΕΛΓΑ, ώστε στην πορεία να αποδεσμευτούν οι πρώτες καταβολές αποζημίωσης.

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο κ. Τριαντόπουλος στο πλαίσιο της περιοδείας του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνουζ Βοΐτσεχόφσκι.

Αναλυτικά ο υφυπουργός ανέφερε:

«Σ΄αυτό το πλαίσιο λοιπόν –ειδικά στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής – τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και συνεχίζονται οι καταβολές προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, προς τους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, έτσι ώστε να έχουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Αλλωστε τρέχουν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις.

Αυτό που αλλάζει- αφού προχώρησε και η οριοθέτηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και από ΥΠΑΑΤ- είναι ότι εντάσσουμε στο σχήμα της πρώτης αρωγής και τους κατ΄επάγγελμα αγρότες των οποίων το πάγιο κεφάλαιο ο εξοπλισμός τους έχει πάθει ζημιά.

Ετσι από τη Δευτέρα, από την αρχή της άλλης εβδομάδας οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα μπορεί να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής , από τη στιγμή που έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο,έχουν δηλώσει τις ζημιές τους, τον εξοπλισμό τους, έτσι ώστε να υποβάλλουν αίτηση για να έχουν μια πρώτη αρωγή άμεσα».