Τα μέλη των έξι Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού Καρδίτσας, τους εκπροσώπους στις τοπικές- δημοτικές κοινότητες και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κληθούν να επιλέξουν την Κυριακή οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τα πράγματα είναι απλά στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο πολίτης θα ψηφίσει υποψηφίους μόνο από την περιφερειακή του ενότητα. Οι ψηφοφόροι στο Νομό Καρδίτσας, στον συνδυασμό που θα επιλέξουν για την Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορούν να βάλουν έως δύο σταυρούς.

Δήμοι

Σε ότι αφορά τους Δήμους, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Το διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στους σταυρούς που μπορεί να βάλει ο δημότης για τους Δημοτικούς Συμβούλους ανάλογα με την Δημοτική Ενότητα. Όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ψηφιστούν απ’ όλους τους δημότες, ανεξαρτήτου δημοτικής ενότητας. Για την εκλογή Συμβουλίων Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τί ισχύει ανά Δήμο και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι εκλογείς υπέρ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που επιθυμούν.

– Όσοι ψηφίζουν στο Δήμο Καρδίτσας, έχουν δικαίωμα να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, στον λεγόμενο κορμό.

Για τα τοπικά συμβούλια έχουν δικαίωμα να βάλουν έως δύο ψήφος, εκτός από έξι χωριά κάτω των 200 κατοίκων που μπαίνει μέχρι ένας σταυρός (Πορτίτσα, Δαφνοσπηλιά, Μολόχα, Πτελοπούλα, Μέλισσα, Αμάραντος). Είναι χωριά με μονομελές τοπικό συμβούλιο στα οποία εκλέγεται μόνο Πρόεδρος. Ομοίως στους Δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου.

– Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι τρεις ψήφους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ενώ για τα τοπικά συμβούλια να δώσουν μέχρι δύο ψήφους. Εξαίρεση αποτελούν τα τρία μικρά χωριά Μπελοκομύτης, Καρβασαράς και Καρίτσα, στα οποία μπαίνει μέχρι μία ψήφος.

-Ομοίως 3 στον κορμό και για το Δήμο Αργιθέας. Στο Δήμο τα περισσότερα χωριά είναι μικρά κάτω των 200 κατοίκων οπότε μπαίνει μία ψήφος για τα τοπικά συμβούλια, με εξαίρεση το Ανθηρό, το Πετρίλο και τα Βραγκιανά που οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν έως δύο ψήφους.