Τον αποκλεισµό από το νέο πρόγραµµα µετατροπής σε Βιολογικές Πρακτικές (3ετία) των αγροτών σε επίπεδο ΑΦΜ και όχι µόνο αγροτεµαχίου/εκτροφής, που συµµετείχαν στη διατήρηση των Βιολογικών στα eco-schemes, εξετάζουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ που σχεδιάζουν αυτό το διάστηµα το Μέτρο.

Πρόκειται για µία αλλαγή πολύ σηµαντική για την οποία είχε προϊδεάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε ανακοίνωσή του στην οποία σηµείωνε πως «Όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραµµα του Πυλώνα Ι δεν δύναται να ενταχθούν σε µελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράµµατος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιµες εκτάσεις». Το ΥΠΑΑΤ έλεγε λοιπόν πως θα γίνει ο έλεγχος στις «επιλέξιµες εκτάσεις» όµως τώρα το µέτρο σε πρώτο χρόνο σχεδιάζεται µε έλεγχο στο ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και σχετική άτυπη ενηµέρωση των Κρητικών παραγωγών στα περιθώρια ηµερίδας για τη βιολογική παραγωγή, που έγινε στο Ηράκλειο παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως υπήρξαν αντιδράσεις από µερίδα παραγωγών στο άκουσµα αυτού του σχεδιασµού που τους πετάει έξω από το ΠΑΑ.

Υπενθυµίζεται πως στην περασµένη προγραµµατική περίοδο, ο αποκλεισµός αυτός αφορούσε το αγροτεµάχιο ή την εκτροφή. ∆ηλαδή ένας παραγωγός που είχε βιολογικές ελιές στη διατήρηση µπορούσε να βάλει στη µετατροπή των βιολογικών κάποιο άλλο αγροτεµάχιο που δεν ήταν δεµένο µε τέτοιες δεσµεύσεις.

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως προς το παρόν οι αρµόδιες αρχές βρίσκονται στη διαδικασία διαµόρφωσης του θεσµικού πλαισίου της προκήρυξης και πως δεν θα υπάρξει κάποια προδηµοσίευση. Όσον αφορά το χρόνο δηµοσίευσης της πρόσκλησης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή θα εκδοθεί προς τις αρχές του 2024. Σε κάθε περίπτωση η ένταξη στο πρόγραµµα θα γίνει µε έτος αναφοράς το 2024. Πάντως όπως τονίζεται αρµοδίως, είναι θέµα πολιτικής απόφασης αν θα ισχύσει τελικώς ο αποκλεισµός σε επίπεδο δικαιούχου και όχι σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή εκτροφής.

Παράλληλα, για τον τελικό σχεδιασµό, οι αρµόδιες αρχές αναµένουν ακόµη τα τελικά αποτελέσµατα από τις εντάξεις στο σχετικό eco-scheme από τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε, ώστε να κανονίσουν και το µπάτζετ της προκήρυξης. Προς το παρόν δεν γνωρίζουν ακόµη ακριβώς πού θα κάτσει η «µπίλια», καθώς συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα eco-schemes στις διορθωτικές δηλώσεις, µε τη βιολογική γεωργία να έχει την τιµητική της. Πάντως, οι διαχειριστικές αρχές εξετάζουν ήδη τη µεταφορά πόρων από άλλα eco-schemes στα βιολογικά, ώστε να καλύψουν οποιαδήποτε υπερβάλλουσα ζήτηση προκύψει.

Πηγή: agronews