Του Κώστα Παλαιού

Η μεγάλη ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών έφθασε. Οι Καρδιτσιώτες θα ψηφίσουν σήμερα για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών και της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας.

Συνολικά 20 υποψήφιοι Δήμαρχοι ζητούν την ψήφο των Δημοτών και πέντε υποψήφιοι Περιφερειάρχες.

Οι πολίτες θα επιλέξουν ποιοι από τους υποψήφιους θα καθίσουν στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου από τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αλλαγές ως προς τον αριθμό των εδρών αυτών, αποτέλεσμα της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ορίστηκε ο αριθμός των εδρών στα δημοτικά συμβούλια κάθε εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Σε ότι αφορά το Νομό Καρδίτσας κερδισμένοι είναι οι Δήμοι Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα που αυξάνουν κατά δύο τις έδρες τους. Από 33 Δημοτικούς Συμβούλους το Δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας θα έχει 35, ενώ της Λίμνης Πλαστήρα από 17 θα έχει 19.

Απεναντίας από δύο έδρες χάνουν οι υπόλοιποι Δήμοι. Ο Δήμος Αργιθέας από 17 μέλη θα έχει 15, ενώ οι Δήμοι Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου από 27 θα πέσουν στους 25. Αναλυτικά:

Δήμος Αργιθέας

Στο Δήμο Αργιθέας με μόνιμο πληθυσμό 3.496 άτομα, τον οποίο διεκδικούν κατά αλφαβητική σειρά οι Κορλού Όλγα και Στεργίου Ανδρέας, θα εκλεγούν 15 δημοτικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα:

–5 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Ανατολικής Αργιθέας

-6 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Αργιθέας

-4 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Αχελώου

Δήμος Καρδίτσας

Για τον Δήμο Καρδίτσας με μόνιμο πληθυσμό 55.979 άτομα, έχουμε τέσσερις υποψηφιότητες, τους Γάζο Έκτορα, Γεννάδιο Ιωάννη, Ξυλομένο Κωνσταντίνο και Τσιάκο Βασίλειο. Θα εκλεγούν 35 δημοτικοί σύμβουλοι ως εξής:

-2 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Ιτάμου

-1 δημοτικός σύμβουλος από την Δ.Ε. Καλλιφωνίου

-2 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Κάμπου

-28 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Καρδίτσας

-2 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Μητρόπολης

Δήμος Λ. Πλαστήρα

Τρεις είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο Λ. Πλαστήρα. Ελευθερίου Βασίλειος, Νάνος Παναγιώτης και Τσιαντής Δημήτριος διεκδικούν τη θέση του Δημάρχου στο Δήμο.

Με μόνιμο πληθυσμό 5.234 άτομα, εκλέγονται 19 δημοτικοί σύμβουλοι:

– 9 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων

-10 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Πλαστήρα

Δήμος Μουζακίου

Τρεις οι διεκδικητές και στο Δήμο Μουζακίου: Στάθης Θεοφάνης, Φροξυλιάς Βάιος και Χαλάτσης Αστέριος. Με μόνιμο πληθυσμό 11.245 άτομα, θα εκλεγούν 25 δημοτικοί σύμβουλοι:

-4 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Ιθώμης

-14 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Μουζακίου

-7 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Παμίσου

Δήμος Παλαμά

Καρέ υποψηφίων στο Δήμο Παλαμά: Δασκαλόπουλος Σωκράτης, Πολυγένης Αριστοτέλης, Ράπτης Νικόλαος και Σακελλαρίου Γεώργιος. Δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό 13.424 άτομα και εκλέγονται 25 δημοτικοί σύμβουλοι:

-14 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Παλαμά

-7 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Σελλάνων

-4 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Φύλλου

Δήμος Σοφάδων

Τέσσερις οι υποψήφιοι και στο Δήμο Σοφάδων με μόνιμο πληθυσμό 16.927 άτομα. Εκίζογλου Σπυρίδων, Κατσής Δημοσθένης, Σκάρλος Αθανάσιος και Στουρνάρας Ηλίας οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ενώ θα εκλεγούν 25 δημοτικοί σύμβουλοι:

-3 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Άρνης

-2 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Μενελαΐδας

-1 δημοτικός σύμβουλος από την Δ.Ε. Ρεντίνας

-15 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Σοφάδων

-4 δημοτικοί σύμβουλοι από την Δ.Ε. Ταμασίου

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πέντε οι συνδυασμοί στην Π.Ε. Καρδίτσας από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες: Αγοραστός Κωνσταντίνος, Κουρέτας Δημήτριος, Ταλαχούπης Νικόλαος, Τζανακούλη Ελευθερία, Τσιαπλές Αναστάσιος. Με πληθυσμό 106.305 άτομα στο Ν. Καρδίτσας εκλέγονται 7 περιφερειακοί σύμβουλοι. Από το Ν. Λάρισας 17, Μαγνησίας 12, Τρικάλων 8 και Σποράδων 1.