Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατατάχθηκαν στο κορυφαίo 2% των επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αποκαλύπτει πολύ πρόσφατη μελέτη που διενήργησε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Η μελέτη αξιολόγησε 6.880.389 επιστήμονες από 176 διαφορετικές χώρες, χρησιμοποιώντας κοινά αποδεκτά κριτήρια και δημιουργώντας έναν κατάλογο με τους 100.000 κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως, που ανήκουν στο 2% της κορυφαίας επιστημονικής στάθμης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αριθμός των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατατάχθηκαν σε αυτό το κορυφαίο 2% αυξήθηκε από 30 το 2021 σε 36 το 2023, μια αύξηση του 20%. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν επιστήμονες από 22 επιστημονικές περιοχές και 174 γνωστικά πεδία, με αυστηρά κριτήρια όπως π.χ. δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά στη βάση Scopus και με περίπου σαράντα παράμετρους, σε συνδυασμό με ένα σύνθετο δείκτη (c-score).
Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους καθηγητές βρίσκονται ακόμη ψηλότερα, στο κορυφαίο 1%. Σημειώνεται ότι δυο από τους 36 καθηγητές απεβίωσαν το προηγούμενο έτος. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που τιμήθηκαν με αυτή τη διάκριση είναι οι εξής:
-Αρβανιτογιάννης Ιωάννης, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
-Παπαγεωργίου Ελπινίκη, Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας
-Τσιακάρας Παναγιώτης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Παπαδημητρίου Κώστας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Χάλκος Γεώργιος, Τμήμα Οικονομικών
-Μαλίζος Κωνσταντίνος, Τμήμα Ιατρικής
-Κουτεντάκης Γιάννης, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Τσιφτσής Θεόδωρος, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
-Αράβας Νικόλαος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Φλουρής Αντρέας, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Μπάγκος Παντελής, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
-Αθανασίου Χρήστος, Τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής
-Χροναίος Αλέξανδρος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
-Μακρής Δημήτρης, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
-Ανθόπουλος Λεωνίδας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
-Φατούρος Ιωάννης, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Παπαστεργίου Μαρίνα, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Κίττας Κωνσταντίνος, Τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής
-Παπαϊωάννου Αθανάσιος, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Καραμάνος Σπύρος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Φθενάκης Γεώργιος, Τμήμα Κτηνιατρικής
-Τζιαμούρτας Αθανάσιος, Τμήμα ΤΕΦΑΑ
-Σανδαλίδης Χαρίλαος, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
-Ζηλιασκόπουλος Αθανάσιος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Αβραμίδης Ηλίας, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής
-Μαραβέλιας Χρήστος, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
-Λουτρίδης Σπύρος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
-Αντωνιάδης Βασίλειος, Τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής
-Σαριδομιχελάκης Μανώλης, Τμήμα Κτηνιατρικής
-Μαντάνης Γεώργιος, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού
-Ιακωβίδης Δημήτρης, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
-Πετρόπουλος Σπυρίδων, Τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής
-Σταματέλος Αναστάσιος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Αργυρίου Αντώνιος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
-Χαϊδεμενόπουλος Γρηγόρης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
-Παναπακίδης Ιωάννης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από τα τμήματα της Καρδίτσας: o δρ. Δημήτρης Μακρής (food science/biotechnology) από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ο δρ. Γιώργος Μαντάνης (forestry/materials) από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, και οι δρ. Γιώργος Φθενάκης (dairy & animal science/veterinary sciences) και δρ. Μανώλης Σαριδομιχελάκης (veterinary sciences/mycology) από το Τμήμα Κτηνιατρικής.
Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνολικά, 972 Έλληνες καθηγητές και ερευνητές κατατάχθηκαν σε αυτήν την υψηλή θέση, καθιστώντας την Ελλάδα ανταγωνιστική στο παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο, παρά τα περιορισμένα χρηματοδοτικά μέσα που αφιερώνει η χώρα στην έρευνα σε σύγκριση με άλλες χώρες.