Η επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας, με θύματα δύο Σουηδούς φιλάθλους, έφερε στο προσκήνιο τους φόβους που εκφράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, περί «αναζωπύρωσης της ισλαμικής τρομοκρατίας». Για την εν λόγω επίθεση ανέλαβε την ευθύνη ο ΙSIS, ανακοινώνοντας στο επίσημο κανάλι της οργάνωσης AMAQ, ότι «ένας από τους μαχητές του, πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τα δύο άτομα». Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στη Γαλλία ένας εκπαιδευτικός στην πόλη Αράς δολοφονήθηκε από έναν άλλο νεαρό ισλαμιστή.
Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν κλασική περίπτωση ανθρώπων που έδρασαν σαν “μοναχικοί λύκοι” στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, με την ΕΕ να βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη κάποιο «τυφλό» χτύπημα ως απάντηση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Δέκα γαλλικά αεροδρόμια εκκενώθηκαν μετά από απειλές για βόμβες, ενώ για τρίτη φορά σε λίγες ημέρες εκκενώθηκε το Παλάτι των Βερσαλλιών. Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Πολωνία ερευνούσαν αν πίσω από την επίθεση με μαχαίρι ενός ηλικιωμένου εναντίον μικρών μαθητών από την οποία έχασε την ζωή του ένα 5χρονο αγόρι κρύβεται άλλος ένας μοναχικός λύκος του ISIS. Επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε εναντίον εβραϊκής συναγωγής στη Γερμανία και κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία.
Συναγερμός και στην Ελλάδα
Μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι και η Ελλάδα, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ να βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα στην πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση συγκεκριμένων σημείων.
Η ΕΕ βρίσκεται σε συναγερμό, φοβούμενη κάποιο «τυφλό» χτύπημα ως απάντηση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Ανάμεσα στα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν «στόχοι» είναι κεντρικά σημεία πόλεων, εμπορικά κέντρα, διπλωματικά κτίρια, καθώς και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Επιπλέον, ενίσχυση σε μέτρα προστασίας εφαρμόζεται σε «διπλωματικά και προξενικά κτίρια του Ισραήλ και του Ιράν», καθώς και παλαιστινιακών σημείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο επίθεσης.
Το προφίλ ενός μοναχικού λύκου
Ο «μοναχικός λύκος», σύμφωνα με αναλυτές, λειτουργεί μόνος του και δεν τον νοιάζει να θυσιαστεί στο όνομα του Αλλάχ. Συνήθως κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι την ημέρα που επιτίθεται σε στόχους στη Δύση.
Όπως ανέφερουν οι αναλυτές o «μοναχικός λύκος» συνήθως είναι ένας άνθρωπος που δε δεσμεύεται από κάποιες οργανώσεις ή κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο κάποιας οργάνωσης, αλλά λειτουργεί μόνος του με αυτοσχέδια ή κανονικά όπλα.
Έτσι, υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναχικών λύκων:
- Εκείνοι που ορμώμενοι από ένα συναίσθημα ή ένα παιδικό τραύμα αποφάσισαν όταν μεγαλώσουν να εκδικηθούν τη Δύση
- Η άλλη κατηγορία των μοναχικών λύκων είναι αυτή που προέρχεται από τα πεδία των μαχών και έχουν πολεμική εμπειρία
«Περισσότερη ασφάλεια»
Με φόντο την επίθεση στις Βρυξέλλες αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση περί αναγκαιότητας για περισσότερη ασφάλεια, μια συζήτηση που όπως έχει διδάξει το παρελθόν κρύβει τις επιδιώξεις κυβερνήσεων για λήψη μέτρων περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Είναι η ώρα για περισσότερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς» επεσήμανε ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες με θύματα πολίτες της χώρας του.
«Ολα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα, και υπάρχει πράγματι μία αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι επιβεβλημένο, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα στοιχεία της Europol για τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην ΕΕ, μεταξύ του 2010 και του 2021, στις χώρες μέλη που ολοκληρώθηκαν, απέτυχαν ή αποσοβήθηκαν τα εξής:
- 2010: 249 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2011: 174 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2012: 219 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2013: 152 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2014: 199 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2015: 211 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2016: 142 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2017: 205 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2018: 129 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2019: 119 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2020: 57 τρομοκρατικές επιθέσεις
- 2021: 15 τρομοκρατικές επιθέσεις
Τα στοιχεία για την περίοδο 2010–2019 περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2021 σημειώθηκαν 15 τρομοκρατικά συμβάντα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός επιθέσεων το 2021 ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα έτη, λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των επιθέσεων που αναφέρονται ως αριστερή τρομοκρατία.
Μεταξύ 2019 και 2021, αποσοβήθηκαν 29 τζιχαντιστικές ή ακροδεξιές επιθέσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ μεταξύ 2010 και 2021. Τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις ολοκληρωμένες, αποτυχημένες και αποσοβηθείσες επιθέσεις και αναλύονται ανά έτος και ανά είδος: τζιχαντιστικής/θρησκευτικής έμπνευσης, δεξιά, αριστερά και αναρχικός χώρος, εθνοτική/εθνικιστική/αυτονομιστική προέλευση, άλλη και αδιευκρίνιστη προέλευση. Τα στοιχεία για την περίοδο 2010–2019 περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.