Συγκρατημένη είναι η ζήτηση για καυσόξυλα στην Καρδίτσα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τα αποθέματα σε ξύλα από πέρυσι έχουν κρατήσει την ζήτηση και κατά συνέπεια και τις τιμές σε σταθερά επίπεδα.

Η ζήτηση όπως εξηγεί στο “ΝΑ” ο έμπορος ξυλείας κ. Κρανιάς είναι σίγουρα μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι που η ενεργειακή κρίση βρισκόταν στο πικ της με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο χειμώνα μείωσαν την κατανάλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει απόθεμα καυσόξυλων στα νοικοκυριά.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον είναι φυσιολογικά εξασθενημένο λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί την δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα.

Οι τιμές

Στην πλειονότητά τους, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 160 ευρώ ανά τόνο και στα 80 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο. Ο κ. Κρανιάς τόνισε ότι φέτος υπάρχει επάρκεια καυσόξυλων σε αντίθεση με πέρυσι που η διάθεση ήταν περιορισμένη.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο τονίζουν ότι τα καυσόξυλα ενδέχεται να «τσιμπήσουν» το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας:

Ένας σωστός συνδυασμός 2-3 διαφορετικών ξύλων κάνει την καλή φωτιά.

Αγοράζουμε πάντα ξερά ξύλα, τα οποία καλό είναι να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6-8 μήνες πριν και να έχουν στεγνώσει φυσικά, αλλιώς το τζάκι μας κινδυνεύει να γεμίσει καπνούς.

Τοποθετούμε τα ξύλα σε μέρος χωρίς υγρασία, καλά αεριζόμενο και προσέχουμε να μη βραχούν.

Ποτέ δεν καίμε βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα ή κομμάτια επίπλων, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Ποια καυσόξυλα να πάρω για θέρμανση;

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα τα είδη ξύλου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, καθώς και ότι δε δίνουν όλα τα καυσόξυλα τα ίδια θερμικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν γενικά 2 τύποι καυσόξυλων, τα μαλακά και τα ξηρά. Με τον όρο ξηρά ξύλα δεν εννοούμε απαραίτητα τα σκληρότερα σε υφή, καθώς επίσης και αυτά που αποκαλούμε μαλακά ξύλα δεν είναι πάντα μαλακά στην υφή.

Η διαφορά έγκειται κυρίως στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας των δύο τύπων. Έτσι, ξηρά χαρακτηρίζονται τα καυσόξυλα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και περιέχουν μεταξύ 10 και 15% υγρασία. Τα σκληρά ξύλα καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου ξύλα περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας. Κατά κανόνα είναι κολλώδη και είναι πιθανό να προκαλέσουν συσσώρευση αυτών των ουσιών στην καπνοδόχο. Ωστόσο, καίγονται γρηγορότερα από τα ξηρά ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλη φλόγα.

Τα ξηρού τύπου ξύλα είναι ιδανικά για ξυλολέβητες και τζάκια, καθώς καίγονται αργά και έχουν ήρεμη φλόγα. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσανάμματα σε συνδυασμό με τα σκληρά. Συχνή είναι η χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω του μεγάλου ποσοστού καπνού που παράγουν.

Τα πιο δημοφιλή είδη σκληρού ξύλου για καύση σε τζάκι είναι:

Δρυς

Από τα πλέον δημοφιλή καυσόξυλα, η βελανιδιά καίγεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράγοντας μια ήπια φλόγα χωρίς ανεπιθύμητες σπίθες. Παρ’ όλο που δεν είναι το καλύτερο από άποψη θερμικής απόδοσης, η δρυς προτιμάται κατα κόρον στη χώρα μας λόγω της μεγάλης διάρκειας στην καύσης της.

Ελιά

Η ελιά είναι από τα ξύλα που συστήνονται για καύση στο τζάκι. Είναι ξύλο αργής καύσης. Καίγεται η ρίζα αλλά και ο κορμός. Ανάβει με σχετική ευκολία και η καύση της διαρκεί αρκετή ώρα. Χρησιμοποιείται για να διατηρεί τη φωτιά, ενώ τα αναρίθμητα λεπτά κλωναράκια που έχουν προκύψει από το κλάδεμα είναι ιδανικά για προσάναμμα.

Μαλακού τύπου καυσόξυλα

Δημοφιλή είδη μαλακού ξύλου για καύση:

Κέδρος

Όταν καίγεται, εκπέμπει μια χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή. Παράγει μικρή φλόγα που δίνει μια γλυκιά, διαρκή θερμότητα. Χρειάζεται προσοχή καθώς “σκάει”.

Πεύκο

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην Ελλάδα, κυρίως ως προσάναμμα. Φλέγεται πολύ γρήγορα και το ίδιο γρήγορα καίγεται. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται συχνή ανανέωση. Δεν προτείνεται για χρήση σε τζάκια, σόμπες ή λέβητες παρά μόνο στην αρχή ως προσάναμμα, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις σπίθες που τυχόν πετάει, κάτι το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές πυρκαγιές σε σπίτια της Ελλάδος.

Οξιά

Είναι το σκληρότερο από όλα τα μαλακά ξύλα. Χρησιμοποιείται ως κύριο καυσόξυλο συνήθως, ανακατεμένο με σκληρά ξύλα, κυρίως σε κλειστές σόμπες. Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται σε ανοικτού τύπου τζάκια καθώς παράγει πολύ καπνό.