Επανακαλλιεργήσιμα τα περισσότερα χωράφια παρά τη λάσπη (φωτό & βίντεο)

Ενημερωτική εκδήλωση στην Ιτέα, στοιχεία παρουσίασαν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ - Δήμητρα

Επανακαλλιεργήσιμα χαρακτηρίζουν τα περισσότερα χωράφια στον κάμπο της Καρδίτσας οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- Δήμητρα με βάση τις αναλύσεις εδάφους που πραγματοποίησαν, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασαν σημερα το απόγευμα σε ενημερωτική εκδήλωση στην Ιτέα.

Με την κακοκαιρία “Ντάνιελ” πλημμύρισαν περίπου 300.000 στρέμματα αγροτικής γης, ενώ με τον “Ιανό” τα πλημμυρισμένα ανέρχονταν περίπου σε 130.000. Κύριο χαρακτηριστικό που εντοπίζεται στα περισσότερα χωράφια είναι η παρουσία ιζήματος (λάσπης), το ύψος του οποίου μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την κατάλληλη κατεργασία. Όπως υπογραμμίστηκε, η κατάσταση είναι διαφορετική σε κάθε αγρό, ενώ πριν από οποιαδήποτε κατεργασία οι αγρότες θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι το έδαφος κάτω από την καθήμενη λάσπη έχει στεγνώσει αρκετά

Η επίδραση των πλημμυρών στην ποιότητα του εδάφους και στις τεχνικές καλλιέργειας, αποτέλεσαν αντικείμενο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν στην Ιτέα η εταιρεία φίλων πολιτισμού και αντιπτέρισης «Ηλιάς», με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Δήμο Παλαμά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ιτέας και κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου Εδαφολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και ο Δρ. Δημήτριος Μπεσλεμές, Γεωπόνος Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου.
Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για τις επιδράσεις της μεγάλης πλημμύρας στην ποιότητα του εδάφους και για τους βέλτιστους καλλιεργητικούς τρόπους διαχείρισης της γεωργικής γης στο άμεσο μέλλον. Τους ομιλητές προλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας “Ηλιάς” κ. Αλέξανδρος Κουσιάρης.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών