Νετανιάχου: Έχουμε περάσει τα περίχωρα της πόλης της Γάζας, προχωράμε

Πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Εγκαταλείπουν την περιοχή κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε σήμερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας, στην επιχείρησή του εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση», τόνισε.

IDF: Ισραηλινά στρατεύματα «επιχειρούν εντός και γύρω από την πόλη της Γάζας»

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από πολλές κατευθύνσεις.

Σε δήλωση από μια αεροπορική βάση, ο υποστράτηγος Χαλεβί είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει σε ένα άλλο, σημαντικό, στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περιβάλλουν και εμβαθύνουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος».

Πρόσθεσε ότι πολεμούν «σε κοντινή απόσταση εναντίον ενός σκληρού εχθρού» και ότι οι χερσαίες δυνάμεις συνοδεύονται από «πυρά από αέρος και θαλάσσης».

Περισσότεροι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων εγκαταλείπουν τη Γάζα

Την ίδια στιγμή, πολλές εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων έχουν τα ονόματά τους σε εγκεκριμένη λίστα για να φύγουν από τη Γάζα σήμερα.

Σε αυτή, σύμφωνα με το BBC, περιλαμβάνονται πολλοί Αμερικανοί αλλά όχι Βρετανοί υπήκοοι. Οι αιγυπτιακές αρχές θα βοηθήσουν περίπου 7.000 αλλοδαπούς να βγουν από τη διάβαση. Για δεύτερη μέρα, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες αναμένεται επίσης να περάσουν στην Αίγυπτο για ιατρική περίθαλψη.

Τζαμπαλίγια: Οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια

Στο μεταξύ, συνεχίζονται -ύστερα από δύο ημέρες ισραηλινών επιδρομών που ισοπέδωσαν μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της βόρειας Γάζας- οι προσπάθειες έρευνες και διάσωσης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται μετά τα χτυπήματα της Τρίτης και της Τετάρτης στην Τζαμπαλίγια.

Πηγή: news247