Άντονι Μπλίνκεν - Χακάν Φιντάν: Περίπου 3 ώρες η συνάντηση στην Άγκυρα - Η κίνηση που σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση - Αναμένεται ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Περίπου 3 ώρες διήρκησε όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μπλίνκεν αποχώρησε χωρίς να γίνουν δηλώσεις για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από τις επισκέψεις-έκπληξη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Άγκυρας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά ζητήματα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία.

Την ίδια ώρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να τονίσουν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με το CNN Turk μέσα ενημέρωσης ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara'ya geldi

«Μικρό καλάθι» από τον Μπλίνκεν

Στην τελευταία στάση του στον διπλωματικό μαραθώνιο στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν κρατά «μικρό καλάθι». Φτάνοντας στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντιλήφθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε και να τον συναντήσει, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα… λείπει, ενώ το κλίμα για τις ΗΠΑ στη χώρα είναι «παγωμένο». «Συνεργό στη σφαγή της Γάζας», τον χαρακτήριζαν πλακάτ διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ξημερώματα διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε αμερικανική βάση στη βόρεια Τουρκία. Κάπως έτσι, ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.


blinken-leaving-iraq-m

Ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες Μπλίνκεν από τη στάση του στην Τουρκία, ήταν μικρές και γι’ αυτό εικάζεται ότι καθυστέρησε την άφιξή του στην Άγκυρα και αποφάσισε αιφνιδιαστικά να επισκεφθεί το Ιράκ, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Κύπρο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχει ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, «διαγράφοντας» (αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου από συνομιλητή της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοινώνοντας χθες από τη γενέτειρά του, τη Ριζούντα, ότι σήμερα θα επισκέπτεται μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα, αποφεύγει τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, που θα ήταν γεμάτη «αγκάθια». Ναι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα επιχειρούσε να κατευνάσει το αντιϊσραηλινό μένος της Τουρκίας και να συζητήσει για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όμως θα ζητούσε εξηγήσεις για ένα άλλο καυτό θέμα: Αυτό της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν έχει υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, όμως τώρα επανέρχεται με αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για τη δράση του PKK στη Σουηδία».

Και στο ζήτημα του πολέμου με τη Χαμάς, ο Ερντογάν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός -κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν συζητούν- καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο Μπλίνκεν συζητά μόνο για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα με στόχο την παροχή περισσότερης βοήθειας στους εγκλωβισμένους και της απελευθέρωσης των ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς.

Το πυρηνικό υποβρύχιο και η Γάζα

Καθώς, πάντως, στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Αντονι Μπλίνκεν φαινόταν ότι καθώς έσβηνε μια φωτιά, μια άλλη άναβε αλλού, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβαιναν σε μια πολύ σπάνια κίνηση, ανακοινώνοντας ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο της κλάσης Ohio με κατευθυνόμενους και βαλλιστικούς πυραύλους έφτανε στην περιοχή. Με δεδομένο ότι τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ αποτελούν μέρος της αμερικανικής «πυρηνικής τριάδας» μαζί με τα σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και τα βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων (οι τοποθεσίες των οποίων αποκρύπτονται), θεωρείται πως η ανακοίνωση αυτή «στόχευε» προς το Ιράν και οποιονδήποτε άλλο δεν πήρε το μήνυμα που κομίζει στην περιοχή ο Μπλίνκεν. Ότι δηλαδή η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχτεί το άνοιγμα νέων μετώπων με την εμπλοκή τρίτων στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ με τη Χαμάς.

Οι Αμερικανοί απηύθυναν προειδοποίηση να μην εμπλακούν άλλα μέρη στη σύγκρουση. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές και άλλα θέατρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις επιθέσεις των πληρεξουσίων του Ιράν για να υπερασπιστούμε το προσωπικό μας στην περιοχή, το προσωπικό που βρίσκεται εδώ στο Ιράκ και στη Συρία για να βοηθήσουμε να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ISIS. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε και, όπως είπα, να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε επιθέσεις», τόνισε ο Μπλίνκεν από το Ιράκ.

Αυτό το μήνυμα, ελήφθη και από τον Λίβανο, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται εντατικά με τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές ομάδες που δρουν στον Λίβανο για να αποτρέψει πόλεμο με το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ότι “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά”, ενώ οι αψιμαχίες στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο εντείνονται καθημερινά.

Πηγή: protothema