Κρίσιμη η σημερινή δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται η στάση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις αποχωρήσεις Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα από τη συνεδρίαση του Σαββάτου, χωρίς να έχει διεκρινιστεί ακόμα για ποιούς αυτό σημαίνει και οριστική αποχώρηση από το κόμμα.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη έδωσε τον τόνο που έχει επιλέξει η νέα ηγεσία και αποκάλυψε τη σκληρή στάση που έχει επιλέξει όχι μόνο απέναντι σ’ αυτούς που τον αμφισβήτησαν ανοιχτά, αλλά και σε όσους δεν συμφώνησαν με την απόφαση του για δημοψήφισμα σε σχέση με τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.
Η άρνηση του ίδιου και της ηγετικής ομάδας να συζητηθεί το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε την αποχώρηση των τάσεων Τσακαλώτου (Ομπρέλα), Αχτσιόγλου (6+ 6), Τεμπονέρα (ΔΕΚΑ), η στάση των οποίων στη σημερινή συνεδρίαση παραμένει άγνωστη, αν και υπάρχουν ενδείξεις για τη στάση τους.
Η Ομπρέλα συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να αποφασίσει για αποχώρηση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του και το ΔΕΚΑ.
Όσον αφορά την Ομπρέλα, το πιθανότερο είναι πως σήμερα θα ανακοινωθεί η αποχώρηση 45 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που αποτελούν στελέχη της.
Όσο για τους 6+ 6, δεν αναμένεται να λάβουν σύντομα αποφάσεις, με τους περισσότερους να τάσσονται πάντως υπέρ της παραμονής ως εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Κασσελάκη.
Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε η ομιλία Τεμπονέρα, η οποία ήταν πολύ πιο επιθετική του αναμενόμενου.
Το προβεβλημένο στέλεχος μίλησε για αντικαταστατική κι αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη ως προς το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η συζήτηση τελειώνει εδώ, να γίνει ψηφοφορία τώρα».
Στον αφρό, εξάλλου, βγήκε η κόντρα δύο πρώην συντρόφων στην τάση της πάλαι ποτέ ΡΕΝΕ, του κ. Τεμπονέρα και του Πάνου Ρήγα, ο οποίος ασκεί καθήκοντα επικεφαλής του προεδρείου της συνεδρίασης.
Αφορμή ήταν η απόφαση του προεδρείου (με ψήφους 4- 3) να απορρίψει το αίτημα για άμεση συζήτηση και ψηφοφορία επί του δημοψηφίσματος που είχαν θέσει Τσακαλώτος- Αχτσιόγλου- Τεμπονέρας.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η στάση του Αντώνη Κοτσακά, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας και πολιτικού μέντορα του κ. Τεμπονέρα, ο οποίος απαντώντας στην πρόκληση Κασσελάκη να συνεδριάσει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα είπε πως δεν εντέλλεται από κανέναν, ούτε από τον πρόεδρο.
Η τάση Τεμπονέρα, ωστόσο, δεν αναμένεται να αποχωρήσει αλλά θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η διαφορετική στάση που κρατούν από τη στάση Αχτσιόγλου υποστηρικτές της στη μάχη της προεδρίας όπως ο Γιάννης Ραγκούσης κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι ναι μεν διαφωνούν με το δημοψήφισμα ωστόσο δεν αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, ούτε έχουν σκοπό να φύγουν από το κόμμα.
Μαζί, εξάλλου, με στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη συγκροτούν μια διακριτή ομάδα μέσα στο κόμμα η οποία ναι μεν σέβεται το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Κασσελάκη.
Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Παππά, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή του ομιλία.
Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, στη σημερινή του ομιλία θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα κι ο Στέφανος Τζουμάκας.
Σημειώνεται, εξάλλου, πως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το πόσοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Η αντιπολίτευση μιλά για 150- 160, ενώ πηγές της Κεντρικής Επιτροπής κάνουν λόγο για περίπου 100.
Όπως κι αν έχει, η συζήτηση συνεχίστηκε με βασικό αντικείμενο συζήτησης το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου και των 13 προσυνεδρίων, αρχής γενομένης από τα τέλη Νοεμβρίου.
Η ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και της πρότασης Κασσελάκη για γνωμοδότηση της Κ.Ε. επί των διαγραφών θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα Κυριακή.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00.
Πηγή: cnn.gr