Καταρρέει το σύστημα Υγείας της Γάζας, όπου τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και προμήθειες, ενώ το προσωπικό εργάζεται σε άθλιες συνθήκες. Συνολικά 20 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες μαζεύονται σε ιατρικά κέντρα, αναζητώντας καταφύγιο από ένα φαινομενικά ατελείωτο μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα λέει ότι έχει χάσει την επαφή με τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Καντς στην πόλη της Γάζας, δεν λειτουργεί πλέον, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ-Σίφα, η κατάσταση είναι καταστροφική, με ασθενείς και το προσωπικό να παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται γύρω του, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους και ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ξεμένει γρήγορα από τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, δήλωσε στο CNNi υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς.
Ασθενοφόρα δεν μπορούν να περισυλλέξουν τους τραυματίες και συστήματα υποστήριξης ζωής είναι χωρίς ρεύμα, αναφέρουν υγειονομικοί υπάλληλοι στη Γάζα και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
«Τα χειρουργεία είναι εντελώς εκτός λειτουργίας και τώρα οι τραυματίες έρχονται σε εμάς και δεν μπορούμε να τους δώσουμε τίποτα άλλο εκτός από τις πρώτες βοήθειες», είπε ο Δρ Muhammad Abu Salmiya.
«Όποιος χρειάζεται χειρουργείο πεθαίνει και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτόν», πρόσθεσε.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNOCHA) είπε ότι τρεις από τις νοσοκόμες του Αλ-Σίφα έχουν σκοτωθεί.
«Οι βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας εντάθηκαν από το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου. Οι κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού οξυγόνου, των δεξαμενών νερού και ενός πηγαδιού, της καρδιαγγειακής εγκατάστασης και του μαιευτηρίου, υπέστησαν ζημιές και τρεις νοσοκόμες σκοτώθηκαν», αναφέρει το γραφείο του ΟΗΕ στην πιο πρόσφατη καθημερινή του ενημέρωση.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι το προσωπικό προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανά τα πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο αφού τελείωσε το οξυγόνο και έπρεπε να μετακινηθούν από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών. Ο γιατρός είπε ότι αρκετά μωρά πέθαναν ενώ βρίσκονταν στην εντατική και στις θερμοκοιτίδες την προηγούμενη ημέρα.
Το Ισραήλ είπε ότι άνοιξε έναν διάδρομο εκκένωσης έξω από την Αλ Σίφα την Κυριακή, αλλά η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι κανείς δεν είχε φύγει από αυτό. Το CNNi δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα εάν κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν.
Την Κυριακή, μάρτυρες στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βίαιες μάχες» μαίνονταν όλη τη νύχτα.
Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγέσους είπε ότι το Αλ-Σίφα είναι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και με πολύ κακό διαδίκτυο εδώ και τρεις ημέρες, επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργία του. «Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πια ως νοσοκομείο», έγραψε στο Χ.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έβαλε 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομειακού συγκροτήματος Αλ-Σϊφα την Κυριακή, αλλά ότι η Χαμάς είχε εμποδίσει τη λήψη του από το νοσοκομείο.
Ο Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής του νοσοκομείου, είπε στο Al-Araby TV ότι όντως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον είχαν καλέσει για να του προσφέρουν το καύσιμο – το οποίο είπε ότι θα παρείχε ρεύμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες μόνο για 30 λεπτά – αλλά ότι το προσωπικό φοβήθηκε πολύ για να πάει να το πάρει, εξαιτίας της παρουσίας των ισραηλινών τανκς που έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο.
Η Χαμάς απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε ότι η παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ ήταν ένα κόλπο προπαγάνδας.