Eντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών φέρνει νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων
Οι παρεµβάσεις που αναµένεται να περιληφθούν σε νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, έχουν ως εξής:
∆ιασύνδεση µέσα στους πρώτους µήνες του 2024 των ταµειακών µηχανών µε τα POS των επιχειρήσεων.
Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελµατιών: Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεµβάσεις και στους συντελεστές φορολόγησης. Για τον καλύτερο έλεγχο, θα αναγνωρίζονται µόνο οι δαπάνες που περνούν µέσα από τα βιβλία MyDATA.
POS παντού: Σχεδιάζεται η υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονοµικές δραστηριότητες καθώς σήµερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελµατικοί χώροι, όπως για παράδειγµα γυµναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων, κινηµατογράφοι
∆ιεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών: Ένα από τα µέτρα στο τραπέζι είναι η πληρωµή αποκλειστικά µέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριµένοι επαγγελµατικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
- Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης.
- Απλοποιηµένο τιµολόγιο: Μείωση του ύψους του απλοποιηµένου τιµολογίου από 100 στα 50 ευρώ.
- Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδοµής, αγροτικά κ.λπ.).
- Νέα κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις: Θα δηµιουργηθεί νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, πιο ελκυστικό για τους φορολογούµενους ώστε να µην επιλέγουν να πληρώνουν µε µετρητά.
- «Αppodixi»: Ένα από τα σενάρια προβλέπει την θέσπιση ειδικής φορο -έκπτωσης µε την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης αντί του αρχικού σχεδιασµού για την παροχή κλιµακωτής χρηµατικής επιβράβευσης µε ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. ∆εν έχει ωστόσο αποκλειστεί και ο συνδυασµός των δύο κινήτρων, προκειµένου οι πολίτες να χρησιµοποιούν την εφαρµογή στο κινητό του για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
- Επανεξέταση των προστίµων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις.
Πρόκειται για εντελώς νέα δεδοµένα στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κι επειδή και οι αγρότες θεωρούνται επιχειρήσεις, έχουν και οι αγρότες τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις λοιπές επιχειρήσεις. Η ΑΑ∆Ε απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στα MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Έτσι από 01/01/2024 τα τιµολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των my data µέχρι την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Π.χ. τα τιµολόγια που εκδόθηκαν στις 20/04/2024 πρέπει να διαβιβαστούν µέχρι τις 21/04/2024 κλπ.
Αυτό µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους:
- Ο αγρότης – εκδότης τιµολογίου το διαβιβάζει ο ίδιος µέσω της εφαρµογής e-timologio της ΑΑ∆Ε.
- Ο αγρότης να εκδώσει τιµολόγιο µέσω προγράµµατος που θα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
- Ο αγρότης να δώσει εντολή στον αγοραστή έµπορο, να εκδίδει εκείνος για λογαριασµό του [αυτοτιµολόγηση]. Συνεπώς, θα είναι ελάχιστοι οι αγρότες που θα έχουν αυτή την υποχρέωση.
Εξαιρούνται από την εφαρµογή οι αγρότες του ειδικού
Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα: για τις πωλήσεις των αγροτών του ειδικού καθεστώτος εκδίδουν τιµολόγιο αγοράς οι αγοραστές, είτε αυτοί είναι έµποροι, είτε άλλοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.
Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων;
Ξεκίνησε η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται η επιχείρηση αδιαµφισβήτητα. Το χειρότερο όµως είναι ότι κάποιοι από τους εµπλεκόµενους δεν έχουν καταλάβει ακόµα τι τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.