Υπέρ της μετακίνησης υπό όρους τάσσεται το 90% των κατοίκων της Μεταμόρφωσης

Yπέρ της μετακίνησής τους σε άλλο ασφαλέστερο σημείο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις τάσσεται το 90% των κατοίκων της Μεταμόρφωσης με βάση της υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υπογράψει, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση του χωριού που έγινε στον Παλαμά (ρεπορτάζ εδώ).

Για το θέμα ο Νέος Αγών απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Πέτρο Κοντογιάννη, τον οποίο και ρωτήσαμε για το αποτέλεσμα των δηλώσεων που υπέγραψαν οι μόνιμοι και μη μόνιμοι κάτοικοι της πλημμυρόπληκτης Μεταμόρφωσης.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης από τους 126 μόνιμους κατοίκους (που η πρώτη τους κατοικία βρίσκεται στο χωριό) οι 114 απάντησαν θετικά στη μετακίνηση, ενώ 10 αρνητικά.

Από τους 39 μη μόνιμους κατοίκους, οι 23 τάσσονται υπέρ της μετακίνησης και 2 αρνητικά.

Εκκρεμεί ακόμη η συγκέντρωση των δηλώσεων από δύο μόνιμους κατοικούς και 14 μη μόνιμους, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη (28/11).

Το αποτέλεσμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε πλέον επισήμως ως αίτημα να διαβιβαστεί στα αρμόδια υπουραγεία.

Όροι

Oι βασικές αρχές και κατευθύνσεις της προτεινόμενης μετακίνησης, όπως παρουσιάστηκαν στη συνέλευση των κατοίκων έχουν ως εξής:

1) Αρχικά, πρέπει να γίνει η οριστική επιλογή της καταλληλότερης θέσης της μεταφοράς των κατοικιών μας σε νέο οικισμό. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της νέας θέσης της μεταφοράς αυτής σε νέο οικισμό είναι κοινωνικά, χρονικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Η θέση που ήδη έχει επιλεγεί από τη Δημοτική Αρχή και συμφωνούμε μ’ αυτή την επιλογή, είναι εκτάσεως περίπου 200 στρεμμάτων, βρίσκεται μεταξύ της δημοτικής κοινότητας Παλαμά και τοπικής κοινότητας Καλυβακίων και θεωρούμε ότι είναι η καταλληλότερη θέση , διότι πληροί όλες τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις. Η εγγύτητα της επιλεχθείσας περιοχής του οικισμού μας τόσο στην δημοτική κοινότητα του Παλαμά όσο και προς τον υφιστάμενο οικισμό της Μεταμόρφωσης, δύναται να δώσει πνοή ζωής στον νέο οικισμό καθώς θα είναι πλέον πιο εύκολο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων. Τα πλεονεκτήματα της επιλεχθείσας τοποθεσίας είναι πολλά. Ο συνδυασμός αυτής της εγγύτητας με την μικρή απόσταση από τις αγροτικές εκτάσεις των κατοίκων, που απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία , από τις οικίες τους , και γενικά από τις οποιεσδήποτε ιδιοκτησίες τους, στον παλιό οικισμό, είναι ικανή να δημιουργήσει έναν βιώσιμο και ζωντανό οικισμό.

2) Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει σωστή διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους και οι μελέτες πολεοδόμησης, οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι μελέτες κατασκευής έργων υποδομής και κοινωφελών έργων να υλοποιηθούν βάση σχετικών και ολοκληρωμένων τεχνικών εκθέσεων . Οι κάτοικοι του παλαιού οικισμού, θα είναι δικαιούχοι ενός μόνο οικοπέδου και μιας κατοικίας και θα αναγνωριστούν δικαιούχοι για οικόπεδα που θα προέλθουν από την κατάτμηση οικοπέδων εγκεκριμένης διανομής του οικισμού με τις εξής προϋποθέσεις: το οικόπεδο που προκύπτει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και σύμφωνα με τους όρους δόμησης των υφιστάμενων οικισμών. Ο αριθμός των οικοπέδων στο νέο οικισμό να είναι ίσος με τον αριθμό των οικοπέδων στον υφιστάμενο οικισμό, οι δε κατοικίες να είναι υπερυψωμένες μονοκατοικίες και η κατασκευή τους να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως υπαιτιότητα μας για την καταστροφή των κατοικιών μας στον υφιστάμενο οικισμό αλλά τούτο οφείλεται στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

3) Οι ιδιοκτησίες των κατοίκων εντός του υφιστάμενου οικισμού, επιθυμούμε να παραμείνουν στην κυριότητά μας ( οικόπεδα και κτίσματα). Οι παλαιές οικίες μας καθώς και τα οικόπεδα μας . Και αυτό διότι γύρω από τον υφιστάμενο οικισμό ο καθένας από εμάς είναι κύριος αγροτικών εκτάσεων, αφού οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες αποτελούν για εμάς την κύρια και βασική οικονομική πηγή εσόδων μας. Οι κάτοικοι του οικισμού μας ανέπτυξαν οικονομικές δραστηριότητες που, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη συγκεκριμένη περιοχή και συσχετίζονται μονοσήμαντα ή επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν. Ο τόπος κατοικίας μας ταυτίζεται με τον τόπο της οικονομικής μας δραστηριότητας, λόγω της καλλιεργούμενης γης αλλά και λόγω της κτηνοτροφίας . Έχουμε επενδύσει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες μας και έχουμε δαπανήσει μεγάλα ποσά για αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων . Εντός των οικοπέδων μας υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για την φύλαξη των ως άνω μηχανημάτων. Επομένως επιθυμούμε οι εν λόγω ιδιοκτησίες μας να παραμείνουν στον καθέναν από εμάς, τους ιδιοκτήτες αυτών, προκειμένου να χρησιμοποιούνται και να μας διευκολύνουν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές μας εργασίες.

4) Οι κοινωνικές παράμετροι θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν, προκειμένου τούτο, να έχει το μικρότερο σε εμάς ηθικό και ψυχολογικό κόστος .

Η ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας, δεν θέλουμε να χαθεί . Η απομάκρυνσή μας από τον τόπο κατοικίας όπου ζήσαμε, δημιουργήσαμε τις οικογένειές μας, αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, τον τόπο όπου υπάρχουν οι τάφοι των προγόνων μας, είναι συναισθηματικά δεμένες τόσο μεταξύ τους όσο και με το χώρο. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν θα θέλαμε να χαθούν το πολιτιστικό μας προφίλ και η κοινωνική μας προέλευση. Επιθυμούμε ο υφιστάμενος οικισμός μας να κρατήσει την πολιτιστική του κληρονομιά και ταυτότητα. Ο υφιστάμενος οικισμός μας δεν διαθέτει σχολείο σε χρήση. Το κτίριο του παλαιού σχολείου λειτουργεί και επιθυμούμε να συνεχίσει να λειτουργεί τόσο ως χώρος της θεατρικής σκηνής που διατηρεί η κοινότητά μας ( η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ) αλλά και ως επισκέψιμος χώρος εκθέσεως αρχαιολογικών εκθεμάτων της περιοχής και των γύρω περιοχών, που δέχεται συχνά επισκέπτες .

Η ύπαρξη του πολύ δραστήριου πολιτιστικού μας συλλόγου , ο οποίος θα συνεχίσει να υφίσταται , θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις έντονες δραστηριότητες του, προκειμένου να μην χαθεί η ιστορία του τόπου μας. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν συνεχίσει να κάνει χρήση αυτός, του πρώτου ορόφου του υφιστάμενου κοινοτικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται και το κοινοτικό γραφείο της τοπικής κοινότητας, όπου λειτουργεί χώρος μάθησης παραδοσιακών χορών , χώρος έκθεσης και φύλαξης ανεκτίμητων παραδοσιακών στολών και χώρος λαογραφικής έκθεσης παλαιών αντικειμένων άρρηκτα συνδεδεμένων με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Χαρακτηριστική τοποθεσία του χωριού, είναι το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στον προαύλιο χώρο του οποίου διοργανώνεται κάθε χρόνο ξακουστό πανηγύρι, με τεράστια προσέλευση προσκυνητών από ολόκληρη την Θεσσαλία το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου, με χορευτικές και άλλου είδους εκδηλώσεις . Επιθυμούμε το ως άνω πανηγύρι να συνεχίσει να πραγματοποιείται από εμάς , τους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης , στο ίδιο ως άνω χώρο , καθώς επίσης να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και όλες οι μέχρι σήμερα προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό μας σύλλογο στην κεντρική πλατεία και σε άλλους χώρους συνάθροισης κοινού, του υφιστάμενου οικισμού μας.

Επιπρόσθετα ο υφιστάμενος οικισμός διαθέτει τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας . Σ’ αυτόν εκκλησιαζόμαστε και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να τον χρησιμοποιούμε. Όπως επιθυμούμε να εξακολουθεί να γίνεται και η χρήση του υφιστάμενου κοιμητηρίου .

Θα επιθυμούσαμε όμως και στον οικισμό όπου θα μεταφερθούν οι κατοικίες μας να παραχωρηθεί έκταση , προκειμένου να κατασκευαστεί ιερός ναός για να ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες των υπερήλικων κατοίκων.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι επιθυμούμε και επιβάλλεται να υλοποιηθούν όλα τα προγραμματισμένα καθώς και αυτά που πρόκειται να προγραμματιστούν στο μέλλον , αντιπλημμυρικά έργα για την ασφάλεια των περιουσιών μας που με τόσο κόπο και προσωπικό μόχθο καταφέραμε να αποκτήσουμε .

Επίσης να δοθούν σε εμάς οι αναλογούσες κρατικές αποζημιώσεις, στο 100% προς αποκατάσταση των ιδιοκτησιών μας. Επιπλέον επιβάλλεται να καταβληθεί άμεσα η επιδότηση ενοικίου για όσους από εμάς αναγκαστούμε να μισθώσουμε κατοικίες μέχρι την κατασκευή των νέων σπιτιών .

Επίσης αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς, και είμαστε αδιαπραγμάτευτοι και ανυποχώρητοι σ’ αυτό είναι να μην προχωρήσει η πολιτεία σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μας που υπάρχουν στον υφιστάμενο οικισμό.

Εν κατακλείδι όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα, τα οποία ως κάτοικοι έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε ως τοποθετήσεις , προτάσεις και επιχειρήματα μας αλλά και ως προβληματισμούς μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την, με εύρυθμο και λιγότερο ανώδυνο τρόπο, μεταφορά των κατοικιών μας σε άλλη περιοχή εντός του Δήμου Παλαμά, επιθυμούμε να υλοποιηθούν ολοκληρωτικά, με την χρηματοδότηση του κράτους καθώς εμείς δε φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη των χρόνιων παραλείψεων και την ανυπαρξία των αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών μας .

Οι ανωτέρω προτάσεις ολοκληρώθηκαν, μέσω λαϊκής συνέλευσης, μετά από σχετική ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, συντονισμό των ενεργειών για τη διασφάλιση της ορθής υλοποίησης των απαιτούμενων διαδικασιών.