Με πρωτοβουλία του δημάρχου λίμνης Πλαστήρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Σχολή Δασολογίας Καρδίτσας, με σκοπό την σύναψη μνημονίου συνεργασίας Δήμου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Παρόντες στη συζήτηση ήταν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο αντιπρύτανης κ. Χ. Μπιλίνης και οι πρόεδροι – καθηγητές, Κτηνιατρικής κ. Φθενάκης, Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών Ξύλου κ. Παπαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Νταλός, Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Θ. Μανούρας και ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας κ. Ν. Διγγελίδης. Από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος και η αντιδήμαρχος κ. Βάσω Ξηροφώτου.
Ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στους στόχους του Δήμου να δημιουργήσει υποδομές προκειμένου να συνδεθεί η λίμνη Πλαστήρα με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να φιλοξενεί φοιτητές για πρακτική άσκηση και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες. Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα ανέφερε ότι διαθέτει (χωρίς κόστος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) υποδομές όπως, ο Βοτανικός Κήπος, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Μεσενικόλα), το Μουσείο Πλαστήρα (Μορφοβούνι), πολιτιστικά κέντρα και τα γήπεδα των κοινοτήτων. Επίσης στη διάθεση του Πανεπιστημίου θα τεθούν τα σχεδιαζόμενα Σχολεία Δάσους, θεματικά και άλλα πάρκα.
Η αντιδήμαρχος κ. Ξηροφώτου αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να λειτουργήσουν Θερινά Σχολεία και Θερινές Ακαδημίες στις κατασκηνώσεις της Νεράϊδας, μέσα από διεύρυνση της κατασκηνωτικής περιόδου και της αλλαγής φιλοσοφίας και την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο δήμαρχος ζήτησε να ενταχθεί η λίμνη Πλαστήρα στον Εκπαιδευτικό – Ακαδημαϊκό Σχεδιασμό και να υποστηριχθεί το αίτημα του Δήμου για δημιουργία σχολής Οικοξεναγών στη λίμνη Πλαστήρα. Πρότεινε επίσης τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Φυσικό, Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον με ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων, ερευνών, μελετών, κ.α.
Μεταξύ αυτών πρότεινε τη δημιουργία πιλοτικού καστανεώνα με εμβολιασμό των άγριων καστανόδεντρων και μετατροπή σε παραγωγικά περιβόλια. Δημιουργία πρότυπου κτηνοτροφικού πάρκου, με σκοπό την εκτροφή άγριων ζώων και ελεγχόμενου κυνηγιού, κτηνοτροφικού πάρκου στη Ράζια, επιστημονική στήριξη της αμπελουργικής ζώνης Μοσχάτου Μεσενικόλα Μορφοβουνίου, καθώς και δράσεων ανάδειξης των προϊόντων της, κ.α. Για τα ΤΕΦΑΑ πρότεινε τη συντήρηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων στο Νεοχώρι, τη δημιουργία Ναυταθλητικού και Αθλητικού Κέντρου, καθώς και θερινού κέντρου αυτόνομης διαβίωσης για νέους, στον οικισμό Μέγα Ρέμα του ποταμού Καριτσιώτη
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο αντιπρύτανης κ. Μπιλίνης, ο οποίος μιλώντας ως αντιπρύτανης αλλά και καθηγητής είπε ότι με χαρά διαπιστώνει την καλή πρόθεση του δήμου για συνεργασία, την οποία το Πανεπιστήμιο αποδέχεται. Ως καθηγητής είδε με πολύ ενδιαφέρον τις προτάσεις, οι οποίες μάλιστα κάποιες μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν. Ακολούθησε διάλογος με τους καθηγητές και δόθηκαν διευκρινίσεις για τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου, αλλά και τη χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει από πολλαπλές πηγές πόρων, όπως το ΕΣΠΑ, τα ερευνητικά προγράμματα, επιχορηγήσεις, ίδιους πόρους, κ.α.
Αποφασίστηκαν άμεσα:
Α) Σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Β) Ορίστηκε ημερομηνία την επόμενη εβδομάδα για αυτοψία των χώρων και των υποδομών, προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες υλοποίησης των προτάσεων συνεργασίας.
Γ) Εξέταση προϋποθέσεων για πρακτική άσκηση φοιτητών εντός του ακαδημαϊκού έτους, αρχής γενομένης με τη σχολή Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών Ξύλου.