Ε. Λέκκας: Τριπλάσιες κατολισθήσεις στη Θεσσαλία από τον «Ιανό» και τον «Daniel» σε σύγκριση με την τελευταία 70ετία

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία έκρουσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθ. Λέκκας από τη Λάρισα, μιλώντας στο πλαίσιο της διημερίδας της ΚΕΔΕ για την ενημέρωση των νέων δημάρχων.

Παρουσιάζοντας τις δέκα στρατηγικές δράσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του θεσσαλικού χώρου ο κ. Λέκκας έδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο στα υδρομετερωολογικά φαινόμενα όσο και στα γεωδυναμικά φαινόμενα.

Σημαντική, πρόσθεσε “είναι και η ανάλυση των γεωδυναμικών φαινομένων, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Εχουμε να κάνουμε με μεγάλες κατολισθήσεις που αναπτύχθηκαν στους ορεινούς όγκους, κυρίως στο Πήλιο και στα Άγραφα και με έντονες διαβρώσεις εδαφών σε πάρα πολλά σημεία του Θεσσαλικού χώρου”.

Ενδεικτικά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι από το 1950 μέχρι το 2020 εκδηλώσεις περίπου 500 φαινόμενα κατολισθήσεων στην Πίνδο και τα Άγραφα. Στον “Ιανό” και στον “Ντάνιελ” εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή 1.400 φαινόμενα.

Οι δέκα δράσεις που παρουσίασε ο κ. Λέκκας “αφορούν στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, την εκτίμηση τρωτότητας, τον ενιαίο φορέα παρακολούθησης των υδάτων της Θεσσαλίας, τον καινούργιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τις ασκήσεις ετοιμότητας, τον εξοπλισμό και τα μέσα και βεβαίως τη σύνταξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας”. Πρέπει κατέληξε ο κ. Λέκκας “να περάσουμε σε στρατηγικές δράσεις, οι οποίες θα μειώσουν τη διακινδύνευση του θεσσαλικού χώρου και στη συνέχεια να πάμε σε πιο εξειδικευμένες διαδικασίες και σε έργα”.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας παρουσίασε τα λεπτομερή αποτελέσματα της έρευνας των 25 επιστημόνων από διάφορα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας σε επίπεδο ανάλυσης κινδύνων και εκτίμησης τρωτότητας των συστημάτων, που επλήγησαν από την ακραία κακοκαιρία «Daniel».

Με βάση τα ανωτέρω προτείνει δέκα δράσεις μείωσης διακινδύνευσης στην Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο για τον πλημμυρικό κίνδυνο, αλλά και για το σύνολο των υδρομετεωρολογικών και γεωδυναμικών κινδύνων.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών