Οι ανείσπρακτες οφειλές στο μικροσκόπιο της νέας Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας

Λογιστικό πλεόνασμα ύψους 350.000 ευρώ το 2022, στα 15,4 εκ ευρώ τα δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες

φωτο αρχείου

Στα 15,4 εκ ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δήμου Καρδίτσας προς τις εμπορικές τράπεζες. Το 2022 σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 8%, η οποία ποσοστιαία συμβαδίζει με εκείνη των εξόδων, ενώ το κλείσιμο της βρίσκει το Δήμο με λογιστικό πλεόνασμα ύψους 350.000 ευρώ.

Αυτό έδειξαν μεταξύ άλλων τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, η οποία αφορούσε την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) του 2022.
Εισηγητικά μίλησαν οι ορκωτοί λογιστές, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Σχορετσανίτης λέγοντας ότι οι συνολικές υποχρεώσεις προς τις εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σε 15,4 εκ ευρώ με ετήσια τοκοχρεολύσια ύψους 760.000 ευρώ. Αναφερόμενες στις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος είπε ότι μειώνονται και έφτασαν στα 15 εκ ευρώ από 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2010.

Οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του Δήμου, όπως είπε ο κ. Σχορετσανίτης, ανέρχονται σε 6,3 εκ ευρώ το 2022, αυξημένες κατά 1,4 εκ ευρώ σε σχέση με το 2021, οι οποίες υπερκαλύπτονται από τις βραχυχρόνιες απαιτήσεις που είναι 12,4 εκ ευρώ.
Καταγράφεται αύξηση των εσόδων κατά 8%, που συμβαδίζει με την αύξηση των εξόδων ποσοστιαία 8,25%.  Παράλληλα το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει το δήμο με λογιστικό πλεόνασμα ύψους 350.000 ευρώ περίπου κοντά στο αντίστοιχο του 2021.
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος παρουσιάζει συσσωρευμένο έλλειμμα της τάξης των 4,7 εκ ευρώ στο οποίο όμως βρίσκεται σε τροχιά απομείωσης.
Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αποτυπώνεται μια έλλειψη ρευστότητας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί αντλώντας μέρος χρημάτων από τις βραχυχρόνιες απαιτήσεις του Δήμου. «Το έργο αυτό δυσχεραίνεται από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρισκόμαστε εξαιτίας της θεομηνίας Ντάνιελ, τις ακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις, την ακρίβεια σε βασικά είδη κλπ. Ο Δήμος είναι άμεσος μέτοχος και κοινωνός του τόπου. Το κράτος οφείλει να σκύψει με περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος της περιοχής μας. Χρειάζονται προσεκτικά και στοχευμένα βήματα ώστε ο Δήμος να απομειώσει τις υποχρεώσεις και αν ενισχύσει τα έσοδα του χωρίς να κάνει έκπτωση στον έμφυτο κοινωνικό του ρόλο» ανέφερε.

Δήμαρχος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος στάθηκε στην αύξηση των εσόδων 8%, αν αναλογιστούμε όπως είπε το γεγονός πως ήταν μια χρονιά με μεγάλες καταστροφές, με απουσία ρευστότητας από τους δημότες. «Ήταν μια υπερπροσπάθεια που μας βρίσκει ικανοποιημένους. Κρατάμε ότι υπάρχει και ένα απόθεμα της τάξης του 2021. Τα οικονομικά του Δήμου αποκτούν μια σταθερότητα και εκεί που θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας με τη νέα Δημοτική Αρχή είναι  στο τί θα πρέπει να γίνει με τα ανείσπρακτα. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γιατί τα ανείσπρακτα συμπιέζουν προς τα κάτω τον προϋπολογισμό» είπε μεταξύ άλλων και διευκρινιστικά απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο κ. Κώστα Μπαρμπούτη για τα έσοδα επισήμανε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε τον ΤΑΠ. «Έβγαλε το ποια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ο καθένας πρέπει να πληρώσει και φυσικά είναι έσοδα του Δήμου. Το κάναμε προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών. Σαφώς είναι και έσοδα από τον ΤΑΠ» είπε και πρόσθεσε: «βεβαίως και θα δούμε τι θα κάνουμε με τις ανείσπρακτες οφειλές από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ε. Γάζος
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Έκτορας Γάζος είπε ότι καταψηφίζει ο ισολογισμός γιατί βασίζεται πάνω σε έναν προϋπολογισμό που η παράταξη έχει ήδη καταψηφίσει ως αντιλαϊκό.  Πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε από ποιους προέρχονται τα ανείσπρακτα, οι οποίοι όπως είπε κατά πάσα πιθανότητα είναι μικροοφειλέτες, αλλά και ποιοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες.