“Κοσμοσυρροή” στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Αυξημένος αριθμός νοσηλειών σε παθολογική και παιδιατρική κλινική

Μεγάλη είναι η προσέλευση πολιτών στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων υπήρξε πραγματικά κοσμοσυρροή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ¨ΝΑ”, το ΤΕΠ δέχονταν περίπου 200 άτομα καθημερινά. Πρόκειται για συμπολίτες αλλά και επισκέπτες της περιοχής που ταλαιπωρήθκαν από διάφορες ιώσεις και αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια στο τοπικό νοσηελυτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τις διαγνώσεις που γίνονται η πλειοψηφία νοσεί από γρίπη ή κορωνοιό ενώ αρκετά από αυτά τα περιστατικά παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κυρίως η παθολογική κλινική να δέχεται αρκετή πίεση από αυτά τα περιστατικά ενώ και στην παιδιατρική κλινική οι νοσηλείες είναι αυξημένες. Πάντως όλοι εξυ[ηρετούνατι κανονικά χωρίς αν προκύπτουν προβλήματα.

Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες

Στη χώρα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN. 1, τόσο στις μεγαλύτερες, όσο και στις νεότερες ηλικίες.

Το στέλεχος αυτό «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της Όμικρον. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει. Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».

Τα συμπτώματα της JN.1

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα. Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.

Πολύ σπανιότερα οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα), απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία).

Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια.

Μέτρα προφύλαξης

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα και επισημαίνουν ότι γονείς και παιδιά θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, τα μέτρα προφύλαξης από τους ιούς περιλαμβάνουν:

Διεξαγωγή τεστ αν πρόκειται να επισκεφθούμε ηλικιωμένους

Μάσκα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Καλή υγιεινή των χεριών

Απομόνωση

Αερισμός χώρου

Όχι κάπνισμα σε κλειστό χώρο.

Οι γονείς, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να προσέξουν:

Συμπτώματα που επιμένουν (υψηλός πυρετός)

Συχνή επικοινωνία με τον γιατρό

Να μην ταξιδεύουν αν υπάρχουν συμπτώματα

Καλή διατροφή (χυμοί)