Στο... μικροσκόπιο το τέλος ταφής απορριμμάτων και η ενοποίηση των ΔΕΥΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ

Το τέλος ταφής απορριμμάτων και η ενοποίηση των ΔΕΥΑ στη Θεσσαλία αποτελούν δύο μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή Καρδίτσας.

Για τα ζητήματα αυτά μίλησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος στη «Θεσσαλία Τηλεόραση» και στην εκπομπή «μαγκαζίνο της Θεσσαλίας». Υπογράμμισε ότι απαιτούνται πολιτικές λύσεις για να μπορέσουν οι ΟΤΑ να σταθούν στα πόδια τους, καθώς αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα πριν την κατάρρευση της κοινωνίας.

Χαρακτήρισε «δυσβάστακτο χαράτσι» το τέλος ταφής απορριμμάτων.

«240 εκ. ευρώ περίπου θα επιβαρυνθούν όλοι οι Δήμοι. Αυτό το ποσό αφορά όλες τις περιοχές όπως είναι και η Δυτική Θεσσαλία που έχουμε τρέξει τις διαδικασίες για τη ΜΕΑ, τη Μονάδα Εναπόθεσης των Αποβλήτων. Ερχόμαστε να τιμωρηθούμε και εμείς» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μια χρυσή τομή για να μπορέσουν πραγματικά να λειτουργήσουν οι ΟΤΑ όπως πρέπει».

Ο κ. Τσιάκος χαρακτήρισε τις ΔΕΥΑ, ως περιουσιακό στοιχείο των Δήμων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας, τόνισε ότι παρουσιάζει πλεόνασμα και όχι χρέη, έχοντας μάλιστα μπορέσει να απορροφήσει όλο το ενεργειακό κόστος χωρίς να το μετακυλήσουμε στους δημότες.

«Ποιός θα χαράσσει την πολιτική των ανταποδοτικών τελών στην κάθε περιοχή με την ενοποίησή τους σε μία για ολόκληρη τη Θεσσαλία;

Θα έρθει ένα συμβούλιο που θα εφαρμόσει οριζόντια τιμολογιακή πολιτική σε όλες τις περιοχές ή θα είναι διαφορετική για τις ΔΕΥΑ που ήταν πιο νοικοκυρεμένες όπως αυτή της Καρδίτσας» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων, το παλεύουμε από το 2011 όταν αναλάβαμε την περιφέρεια. Αλλά με το πρόσχημα της σύστασης ενός τέτοιου φορέα δεν μπορούμε να λέμε ότι όλες οι ΔΕΥΑ να συγχωνευθούν κλπ. Θα πρέπει ως ΚΕΔΕ να πάμε με μία πρόταση στον Υπουργό που θα είναι το απαύγασμα όλων των απόψεων των περιοχών. Πρόταση που θα στηρίζεται στην ισότητα και στην ισονομία».