Αθλητικές χαρές μέσα στη δυστοπία...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Λίγο ή πολύ θα θυμούνται όλοι τον Μπομπ Ρος, τον χαμογελαστό εκείνο “περίεργο” ζωγράφο με το φουντωτό μαλλί που εμφανίζονταν σε διάφορες εκπομπές της τηλεόρασης σχεδιάζοντας με το μολύβι και δίνοντας ζωή και υπόσταση σε άψυχες επιφάνειες χαρτιού!

Σε μία από εκείνες τις χαλαρωτικές αλλά τόσο ενδιαφέρουσες “παραστάσεις” του, ο αείμνηστος – εδώ και χρόνια – καλλιτέχνης είχε πει:

«Θέλουμε χαρούμενες ζωγραφιές. Χαρούμενες ζωγραφιές! Αν θέλετε θλιβερά πράγματα, δείτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση…»!

Η χαρά, λοιπόν, είναι βασικό συστατικό για την ψυχική ισορροπία του καθενός μας και είναι ανάγκη να την αποζητάς μέσα από τις στιγμές που φέρνει η ζωή.

Ο αθλητισμός είναι μια διαδικασία που προκαλεί χαρά! Και μας την έδωσε χωρίς φειδώ μέσα στη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες…

Το 2023, άφησε πίσω πολυ βαθιές πληγές στον κοινωνικό ιστό της περιοχής μας! Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου βύθισαν στην απόγνωση εκατοντάδες συμπολίτες μας, ενώ οι συνέπειες της καταστροφής τους θα είναι σταδιακά ορατές για όλους μας σε οικονομικό επίπεδο.

Σε μια συγκυρία που ο κόσμος “βράζει και φλέγεται” διεθνώς, σε μια κατάσταση δύσκολη με τα οικονομικά αδιέξοδα ν’ αγγίζουν όλο και περισσότερους. Κατά συνέπεια η καθημερινότητα “γκριζάρει” και η χαρά γίνεται δυσεύρετη!

Στην Καρδίτσα δεν μπορούμε – δυστυχώς – να τη βρούμε από σημαντικά έργα πνοής που θα “σήκωναν” τον τόπο! Το υδροκέφαλο κράτος όλο και μεγαλώνει και η επαρχία όλο και μαραζώνει! Ακόμη κι αν βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας όπως εμείς.

Μας θυμούνται μόνον στις καταστροφες για τις οποίες έχουν έτοιμο και το βολικό αφήγημα: Η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία κι όχι η γύμνια σε έργα ποιότητας & θωράκισης…

Ευτυχώς μέσα σ’ αυτή τη δυστοπία υπάρχουν και οι αθλητικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη. Κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στην πτωτική πορεία, μας έδωσαν μέσα στο 2023 πολλές αφορμές να συνευρεθούμε, να ψυχαγωγηθούμε και να χαρούμε!

Η επική παραμονή του ΑΣΚ στο κορυφαίο επίπεδο του Ελληνικού μπάσκετ, ο συνεχής αγώνας της Αναγέννησης να μείνει στο προσκήνιο και πάνω απ’ όλα η τρομερή και φοβερή Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που κατέκτησε μετά την Ευρώπη και τον κόσμο με το χάλκινο μετάλλιο στη Βουδαπέστη, μας μοίρασαν απλόχερα όμορφα συναισθήματα.

Να αλλάξουν τη ζωή μας οι αθλητικές προσπάθειες δεν γίνεται! Μπορούν όμως να πρσθέσουν χρώμα!  Να κάνουν… “χαρούμενες ζωγραφιές” στην καθημερινότητά μας που ‘λεγε κι ο Μπομπ Ρος…