Χαμόγελα στο εμπόριο έφερε η φετινή γιορτινή περίοδος, με την κίνηση να θυμίζει περίοδο προ της οικονομικής κρίσης και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια στην διατροφή αφαιρεί σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στην Καρδίτσα οι έμποροι είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση που σημειώθηκε στην αγορά την περίοδο των εορτών. Ολοι συμφωνούν ότι τα δώρα, οι συντάξεις, οι μισθοί και τα επιδόματα που δόθηκαν πριν τα Χριστούγεννα έδωσαν ώθηση στους καταναλωτές και αυτό φάνηκε στην αγορά.

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα δώρα παρέμειναν οι ίδιες, με την ένδυση και υπόδηση στη κορυφή, τα δώρα, τα παιχνίδια και τα καλλυντικά να ακολουθούν. Μάλιστα στην Καρδίτσα φέτος η μη λειτουργία του γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών στην περιοχής, ευνόησε τα καταστήματα παιχνιδιών που σύμφωνα με πληροφορίες είδαν αύξηση του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Ο μεγαλύτερος τζίρος σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα ενώ κάποιες μέρες η κίνηση θύμισε παλιές εποχές, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα κόσμο. Αυτό μάλιστα που λένε οι έμποροι είναι ότι ο κόσμος φέτος είχε μεγάλη διάθεση για ψώνια.

Το τελικό ταμείο της αγοράς βέβαια αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και αυτό που μένει να φανεί είναι αν η φετινή κίνηση στα καταστήματα αποδειχθεί καλύτερη από πέρυσι.

Με το βλέμμα στις εκπτώσεις

Παράλληλα όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εκπτώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι μία περίοδος από τα παλιά για την αγορά.

Οι εκπτώσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και να διαρκέσουν μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.

Η φετινή περίοδος των εκπτώσεων μάλιστα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σκληρύνει τη ρητορική του απέναντι σε εμπορικές τακτικές πλασματικών εκπτώσεων και παραπλανητικών προσφορών, ενώ έχει μάλιστα προαναγγείλει σχετική νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο που θα διέπει τις προσφορές στην αγορά, προκειμένου να μπει φρένο σε παραπλανητικές ενέργειες και να γίνουν ορατές οι «καθαρές» χαμηλές τιμές στο ράφι.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας

Σε ανακοίνωσή του για τις χειμερινές εκπτώσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας σημειώνει: “Την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024, βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που τοποθετεί την έναρξή τους την δεύτερη Δευτέρα του έτους, ενώ ολοκληρώνονται στις 29 Φεβρουαρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Καρδίτσας ενημερώνει και υπενθυμίζει στα μέλη του ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμο 4177/2013 που αφορά την υποχρεωτικότητα της αναγραφής των διπλών τιμών στα εκπτωτικά προϊόντα ισχύουν τα εξής:

• Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής , δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

• Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

• Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται , οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προσθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

• Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (<< από …% έως …%>>).

• Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

• Οι καταστηματάρχες θα πρέπει , σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί και χρειάζεται τα μέλη να επιδείξουν την ανάλογη επιμέλεια, καθώς είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αναίτια ποινές που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης”.