Δίχως τα συγκεντρωτικά στοιχεία, πλήρης άγνοια των συνθηκών στη χώρα

Χωρίς τα αναλυτικά στοιχεία επίσημων φορέων όπως της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat ή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εμείς οι απλοί πολίτες θα είχαμε πλήρη άγνοια στα βήματα που πραγματοποιούμε ως χώρα ή γύρω από τη στασιμότητα που γενικότερα μας περιβάλλει παραπάνω από μια δεκαετία.

Αναφερόμαστε στη σημασία να γνωρίζουμε τις θέσεις που καταλαμβάνει η Ελλάδα σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, το βιοπορισμό, το εργασιακό τοπίο ή την υγεία, στα οποία δεδομένα συνήθως βρισκόμαστε μετεξεταστέοι.

Αφορμή για το σχόλιο αποτελούν τα στοιχεία γύρω από την υπερβολική τιμή που κυκλοφορεί το βρεφικό γάλα στα ράφια επιχειρήσεων τροφίμων, ποσό που όπως φαίνεται δεν θα αντιλαμβανόμασταν δίχως τη συνεισφορά των ανεξάρτητων αυτών αρχών. Γι’ αυτό τον λόγο, τους αριθμούς πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψιν παντός καιρού, και όχι να τους προτάσσουμε στο φως της δημοσιότητας μόνο όταν συμφέρει την εκάστοτε πολιτική πλευρά. Με λίγα λόγια, δίχως αυτά τα επιστημονικά δεδομένα θα ήμασταν «νυχτωμένοι» σχετικά με την τωρινή ακρίβεια. Παρατηρείστε μάλιστα την τρέχουσα κατάσταση γύρω από το ελαιόλαδο.

Παράλληλα, αν αντικρίσουμε τις μαύρες «πρωτιές» που καταγράφει η χώρα σε υποβάθμιση μέσου μισθού, σε επίπεδα άγχους και κατάθλιψης εντός κοινωνίας, θα προσγειωθούμε ανώμαλα. Η εκτίμηση αυτών των αναλυτικών στοιχείων μάς βοηθά να εντοπίζουμε τις ατέλειες ως κράτος, να βελτιώνουμε εργασιακές συνθήκες, να δίνουμε βαρύτητα στα δικαιώματα δίχως να παραβιάζουμε τα όρια οποιουδήποτε ατόμου. Εφόσον επιθυμούμε ως χώρα να συγκρινόμαστε με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επιτέλους αναγκαίο να κοιτάμε προς ένα δικαιότερο πρόσωπο για τον πολίτη, να προλαμβάνουμε κακώς κείμενα που όταν τα εντοπίζουμε δεν τιμούν συνολικά τη χώρα.

Βέβαια, μέσα σε όλες αυτές τις άβολες αλήθειες, είχαμε επισημάνει και την ανεργία που πρόσφατα μειώθηκε κοντά στο 10%. Ένα γεγονός κάπως παρηγορητικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο στόχο επίτευξης μιας σταθερότητας στο χώρο της εργασίας. Η ανεργία μειώνεται μεν και αποτελεί στοιχείο που μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό για τη δύσκολη συνέχεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι εργασίες των Ελλήνων είναι καλοπληρωμένες και βασισμένες σε συνθήκες αξιοκρατίας.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος