Το “σεργιάνι” λειτούργησε ξανά στο Προάστιο μετά από μισό αιώνα!

Οι χειμερινοί χοροί των γυναικών με το αντιφωνικό τους τραγούδι- απουσία μουσικών οργάνων-αποτελούσαν κατά το παρελθόν σημαντικό κοινωνικό γεγονός σε όλες τις Καραγκούνικες κοινότητες.

Γράφει ο Νίκος Φίλος, Πρόεδρος Σωματείου Διάσωσης
και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η ΨΗΦΙΔΑ»

Ανήμερα των Θεοφανίων μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλο το γυναικείο δυναμικό της κοινότητας που ήταν σε θέση να νυφοδιαλεχτεί αλλά και οι αρραβωνιασμένες με τις παντρεμένες αρμαθιάζονταν σε ένα μεγάλο κύκλο στην έξω μεριά της εκκλησίας. Μπροστά πιάνονταν οι μεγαλύτερες και ακολουθούσαν οι φρεσκοπαντρεμένες, οι αρραβωνιασμένες καθώς και οι ανύπαντρες. Στην κοινότητα Προαστίου το σεργιάνι αυτό το αποκαλούσαν, πιο συγκεκριμένα, «Μωρέ» κι αυτό γιατί τα τραγούδια που τραγουδούσαν το χειμώνα ξεκινούσαν κατά κανόνα με τη λέξη αυτή. Οι παραπάνω χοροί λάμβαναν χώρα από τη μέρα των Θεοφανίων και κάθε Κυριακή πρωί και απόγευμα έως και την Κυριακή της Αποκριάς.

Το εν λόγω τελετουργικό έπαψε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η ΨΗΦΙΔΑ» θεώρησε χρέος του να επαναπροσδιορίσει το σημαντικό αυτό τελετουργικό στον τόπο και στο χρόνο του.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα