«Το σχέδιο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης δεν θα περάσει» (φωτο)

Με το σύνθημα «το σχέδιο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης δεν θα περάσει», εκπαιδευτικοί και φοιτητές προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων καθηγητές και δάσκαλοι που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές από το Τμήμα ΔΕΞΥΣ (Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού) και της Κτηνιατρικής, και το Δίκτυο Αλληλεγγύης. Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των συλλόγων, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΑΠ αναφέρουν: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα. Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία και στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο. Ενισχύεται η παράδοση της εκπαίδευσης στις ορέξεις και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Όσοι/ες λίγοι/ες μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον …χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί/ες θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.