Με μια ιστορική απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ανάβει “πράσινο φως” για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, μιας και κρίθηκαν νόμιμοι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ με την 144/2024 απόφασή του απορρίπτει αίτηση ιδιοκτητών ακινήτων, που κατακλύζονται από το υδροηλεκτρικό έργο του ταμιευτήρα Μεσοχώρας Τρικάλων.
“Η λειτουργία του ταμιευτήρα, που ευρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση “είχε προγραμματιστεί πριν από δεκαετίες ως μέρος του συνολικού εγχειρήματος της εκτροπής του ποταμού προς τη Θεσσαλία. Το δε έργο έχει προ πολλού κατασκευαστεί, οι σχετικές πράξεις, όμως, ακυρώνονταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για διάφορους λόγους. Έτσι το κατασκευασμένο έργο εγκαταλείφθηκε στη φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Τελικά, η Διοίκηση ευθυγραμμίστηκε με τις ακυρωτικές αποφάσεις και το έργο αποσυνδέθηκε από το εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου και αδειοδοτήθηκε με την προσβαλλόμενη έγκριση ως υδροηλεκτρικό έργο”.
Σε άλλο σημείο της απόφασης και όσον αφορά τη μετεγκατάσταση μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας αναφέρεται ότι “…πολύ σοβαρές επιπτώσεις θα έχει η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου στον οικισμό Μεσοχώρας, μέρος του οποίου θα κατακλυσθεί. Ως προς το ζήτημα αυτό, κρίθηκε ότι το Σύνταγμα δεν περιέχει απόλυτη απαγόρευση μετατόπισης οικισμών, η οποία έχει ήδη επιχειρηθεί στο παρελθόν (π.χ. σε οικισμούς της Κοζάνης και της Φλώρινας), η μετατόπιση, όμως, αυτή πρέπει να επιχειρείται με μεγάλη φειδώ λόγω των σημαντικών επιπτώσεών της στους θιγόμενους κατοίκους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάκλυση μέρους του οικισμού, λόγω της οποίας έχει κηρυχθεί μεγάλος αριθμός απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών και έχει μελετηθεί η μεταφορά του, δεν υπερβαίνει το συνταγματικό όριο της αναλογικότητας”.
Με την απόφαση αυτή ξεκλειδώνει το έργο προϋπολογισμού τουλάχιστον 360 εκατομμυρίων, συνολικής ισχύος 161 MW, που θα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια 360 GWh.
Ιστορική τη χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως ανοίγει το δρόμο και για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων και στο φράγμα της Συκιάς, που σχετίζεται με την κάλυψη μέρους του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία.