Mέτρα για τους αγρότες που περιλαμβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 82 εκ ευρώ και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.
Το ύψος του κόστους των νέων μέτρων είναι της τάξης των 232 εκατυ ευρώ.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
– Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
– Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
– Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
· Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης σας για τα καταστροφικά αποτελέσματα Ντανιελ. Είναι η 3η φορά που βρίσκομαι στη Βουλή γι αυτό το θέμα και είναι σωστό αυτό. Είναι ευκαιρία να δούμε συνολικά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Είναι εθνικής σημασίας θέματα που δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαξιφισμών αλλά συναινέσεων. Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα».
Όπως είπε «στατιστικά η πλημμύρα της Θεσσαλίας ως προς απόλυτο όγκο νερού κατατάσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες της Ευρώπης. Μπορεί στις έκτακτες συνθήκες η πολιτεία να ήταν παρούσα σώζοντας ζωές όχι χωρίς λάθη αλλά με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση. Καμία πρόβλεψη του παρελθόντος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παρόν και το μέλλον».
«Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς για να ξαναστήσουν την ζωή τους στον τόπο τους και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο τις υποδομές που διαλύθηκαν από τον όγκο του νερού. Αυτή είναι άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρο. Σε βάθος 3ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν εκταμιευτεί πάροι άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών. Για παράδειγμα να αποκατασταθούν οι οδοί πρόσβασης στο Πήλιο. Η μόνιμη αποκατάσταση είτε δρομολογηθεί από κεντρικό κράτος ή αυτοδιοίκηση απαιτεί σχέδιο και πολύ δουλειά. Είναι άθροισμα κατασκευαστικών δράσεων. Σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με ευρύτερες δράσεις όπως η διαχείριση των υδάτων και απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα μετεγκαταστάσεις χωριών. Αναμένουμε την απόφαση των κατοίκων για τον Βλοχο. Δεν είναι εύκολη. Θα γίνει σε περιοχή κοντά στον Παλαμά» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης
«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δυσκολίες και ήδη έχουν φτάσει 1 δισ. ευρώ. Στον τομέα αποζημιώσεων κάναμε πολλά και σίγουρα γρηγορότερα από ποτέ. Η πρώτη αρωγή 148 εκατ ευρώ άλλα 20 εκατ ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουμε μέχρι στιγμής 2999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα δεν υπάρχει όμως μεγάλη ανταπόκριση από τους Δήμους. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν ξανά σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τον Ντάνιελ. Δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ο μηχανισμός αρωγής κινείται γρήγορα και μπορεί να διασταυρώνει γρήγορα. Γνωρίζουμε ποια αίτηση έχει εγκριθεί. Από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη απλοϊκά επιχειρήματα. Δεν φαντάζομαι ότι εισηγείστε να μοιράσουμε χρήμα χωρίς κανένα έλεγχο. Εμείς διαφωνούμε με την διαδικασία αυτή. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να συνομιλήσουμε με τους πληγέντες να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και τα κατανοητά παράπονα τους. Τα έργα που φτιάχτηκαν μετά τον πανό άντεξαν στην πίεση του Ντάνιελ και αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο προχωράμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αφού υπενθύμισε ότι η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «δεν ήταν αυτονόητη η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης. Λίγες ημέρες μετά τον Ντάνιελ βρέθηκα στο Στρασβούργο για να το εξασφαλίσω και να διαπραγματευτώ μεγαλύτερη ευελιξία για να στηρίξουμε τις υποδομές τις Θεσσαλίας. Έχουμε ακόμα να πάρουμε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης Υδάτων θα έρθει στο κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας και θα ήθελα να ζητήσω την στήριξη σας γιατί κάποιοι θα ξεβολευτούν από αυτή την σημαντική μεταρρύθμιση. Έως το τέλος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών».
Όπως τονίσε προκύπτουν τρια βασικά συμπεράσματα: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή θεομηνία και ήταν απαίτηση να κινηθεί πολιτεία πιο γρήγορα. Προφανώς το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Όμως δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου. Παράλληλα κινήθηκαν διαδικασίες για να γίνουν μονιμότερες λύσεις. Τρίτον η επιμονή συστηματικότητα και διαρκής παρακολούθηση. Μόνο αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»