Ποιά η διαδικασία λήψης της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες αγροκτηνοτρόφους (βίντεο)

Ο πρόεδρος των λογιστών Ν. Καρδίτσας εξηγεί βήμα - βήμα τη διαδικασία

Την διαδικασία για την καταβολή της κρατικής αρωγής για τους αγρότες – κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον «Ντάνιελ» περιέγραψε ο πρόεδρος των λογιστών- φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας Γιώργος Παπαδημητρίου μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» και στη «Θεσσαλία Τηλεόραση».

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι η διαδικασία είναι να υποβληθεί η αίτηση στην πλατφόρμα της Αρωγής ηλεκτρονικά, ακολούθως να δηλώσει στον ΕΛΓΑ ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος τις ζημιές που υπέστη πχ λάστιχα, σωλήνες, τρακτέρ. Μετά να δημιουργήσει ένα φάκελο όπου θα περιγράφει τη ζημιά που υπέστη και προτιμολόγια ή προσφορές για την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή την επισκευή του.

Οι φάκελοι αυτοί θα ελεγχθούν από τις επιτροπές της περιφέρειας και θα λάβει συνολικά το 70% του ποσού που αιτείται. Δηλαδή αν δηλώσει κόστος για ζημιές 30.000 ευρώ για παράδειγμα θα λάβει τμηματικά σε δύο δόσεις το 70% που είναι 21.000 ευρώ. Αν έχει λάβει αρχικά κάποια προκαταβολή 2 χιλιάδων ευρώ αν είναι αγρότης ή 4 χιλιάδων ευρώ αν είναι κτηνοτρόφος, τώρα που ενεργοποιήθηκε εκ νέου η πλατφόρμα για την αυξημένη προκαταβολή θα λάβει άλλα 5-10.000 ευρώ και ποσά αυτά θα αφαιρούνται από το τελικό της αποζημίωσης που δικαιούται.