Mελέτη αποκαταστάσεων, Παυσίλυπο, κεραία 5G, φανάρι σε διασταύρωση - ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας

Νέα μελέτη για αγροτικές αποκαταστάσεις
Μελέτη σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά ετοιμάζει ο Δήμος Καρδίτσας για αποκαταστάσεις αγροτικών υποδομών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.
Όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, στο στάδιο της υλοποίησης έχει περάσει εργολαβία για αγροτικές υποδομές ύψους 2 εκ ευρώ, προς όφελος των αγροτών και της υπαίθρου. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται μαζί με τον Δήμο Παλαμά νέα μελέτη για αγροτικές υποδομές, διότι οι καταστροφές από τον Ιανό και τον Ντανιελ ήταν μεγάλες. Η μελέτη αφορά δημοτικές γεωτρήσεις, κανάλια κ.ά, ενώ όπως είπε ο Δήμαρχος, μελετητικά θα είναι έτοιμοι σε περίπου δύο μήνες.


Κεραία 5G
Ενημέρωση στο σώμα για το θέμα της κεραίας 5G που έχει τοποθετηθεί σε πολυκατοικία στην περιοχή των Καμινάδων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας Θωμάς Κόντος που είναι κάτοικος της περιοχής, με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Έκτορα Γάζου.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία κατοίκων των Καμινάδων.

Όπως είπε ο κ. Κόντος, επιτροπή των κατοίκων νοίκιασε ένα μηχάνημα που μετρά την ακτινοβολία και ένα απόγευμα πήγε μαζί τους και «όργωσαν» τις καμινάδες. «Το μηχάνημα μετράει μέχρι 2000 μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο. Υπάρχουν και μηχανήματα με μεγαλύτερες μετρήσεις που έχει όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα πρέπει να αυτή να κάνει την καταμέτρηση» είπε. Πρόσθεσε ότι για τις τιμές που καταγράφονταν στο μηχάνημα μέτρησης, μίλησε με αρμόδιο εταιρείας και του είπε ότι ενώ το όριο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πέρα από εκεί, συνέχισε, μπορεί να προκληθούν βλάβες στους ανθρώπους.
«Στην Ελλάδα τα όρια είναι από 2,4 εκατ. έως 7 εκατομμύρια! Δεν μπορεί να σταθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου το να κατέβει η κεραία» είπε ο κ Κόντος, ενώ πρόσθεσε πως και πολεοδομικά δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Πάντως, κάτοικοι της περιοχής, απευθύνθηκαν στην πολεοδομία και κατέθεσαν αίτηση αν υπάρχει υπέρβαση καθ’ ύψος. Ο Πρόεδρος του Σώματος ενημέρωσε πως σύντομα επιτροπή των κατοίκων θα προσέλθει για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα. «Στην Καρδίτσα υπάρχουν διάσπαρτες πολλές κεραίες εδώ είμαστε να το δούμε» είπε ο Δήμαρχος, ενώ διευκρίνισε ότι δεν άπτεται της πολεοδομίας το θέμα. Επίσης μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου  και επί σειρά ετών Ραδιοερασιτέχνης Δημήτρης Παπούλιας, λέγοντας ότι τα 5G είναι πολύ υψηλές συχνότητες, ενω οι ακτινοβολίες δεν είναι ιοντίζουσες. «Δεν προκαλούν καρκίνο, προκαλούν θέρμανση ιστών» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που μετράει το όργανο είναι η ροή ανά τετραγωνικο μέτρο και σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Το κινητό τηλέφωνο δίπλα στο αυτί μας εκπέμπει 100 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία» σημείωσε μεταξύ άλλων

Παυσίλυπο και παιδική χαρά
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της ανάπλασης του Παυσιλύπου με βάση επίσημη ενημέρωση που ειχε ο Δήμος Καρδίτσας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, αν δεν ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2025 θα απενταχθεί. Την ενημέρωση αυτή έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης με αφορμή ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Μακροστέργιου. Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι συνεδρίασε για δεύτερη φορά η επταμελής επιτροπή που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό με σκοπό τον έλεγχο των δικαιολογητικών της εταιρείας που προκρίθηκε για το έργο. Ωστόσο δεν έλαβε απόφαση, διότι το ΤΕΕ βρίσκεται σε απεργία και η εκπρόσωπός του δεν μπορούσε να ψηφίσει.

«Η επιτροπή επιφυλάχτηκε να ψηφίσει. Πιθανώς προς το τέλος το τέλος του μήνα να ψηφίσει η επιτροπή και να πάμε σε πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου» ανέφερε.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να αγαπήσει το Παυσίλυπο περισσότερο από τον άλλον». «Εκεί μεγαλώσαμε και εμείς» υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι έγινε διαβούλευση για το έργο, κλήθηκε το ΤΕΕ, και κατατέθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις από δημότες. «Βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία ενός τοπόσημου για τον τόπο. Κάποιοι υποδαυλίζουν θέλοντας να προσκομίσουν άλλα οφέλη» είπε μεταξύ άλλων.
Σε ότι αφορά την παιδική χαρά του Παυσιλύπου, ύστερα από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Έκτορα Γάζου, ο κ. Σβερώνης σημείωσε ότι αποτελεί ένα κόσμημα. Υπάρχει φύλακας το βράδυ, ωστόσο κάποιοι την βανδάλισαν τις απογευματινές ώρες. Επισήμανε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο και από το Δήμο γίνεται προσπάθεια διόρθωσης των ζημιών τόσο στη συγκεκριμένη παιδική χαρά όσο και στις υπόλοιπες του Δήμου.

Φανάρι στη διασταύρωση Παπανδρέου – Ιεζεκιήλ
Μέσω κονδυλίων που αφορούν τις αποκαταστάσεις του Ντάνιελ θα αντικατασταθεί ο επί μήνες χαλασμένος φωτεινός σηματοδότης στη διασταύρωση των οδών Αν. Παπανδρέου και Ιεζεκιήλ. Ο Αντιδήμαρχος Παν. Σβερώνης, απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας Κωνσταντίνου Ξυλομένου, ανέφερε ότι έχει καεί η πλακέτα από το συγκεκριμένο σηματοδότη και είναι παλιάς τεχνολογίας. Συνέχισε λέγοντας ότι με χρήματα τα οποία αφορούν αποκαταστάσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον «Ντάνιελ» θα γίνει αντικατάσταση φωτεινών σηματοδοτών μέσα στην πόλη, με πρώτον απ’ όλους εκείνον της διασταύρωσης Αν. Παπανδρέου – Ιεζεκιήλ.
Επίσης ο κ. Ξυλομένος στάθηκε στις ακουστικές ταινίες που έχουν τοποθετηθεί προς τις διαβάσεις στο αθλητικό πάρκο. Επικρότησε τη συγκεκριμένη ενέργεια, καλώντας τον Αντιδήμαρχο να πράξει αναλόγως έξω απ’ όλα τα σχολεία.
Κ.Π.