Δημ. Γαγάτσης: «μειώνεται η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων»

Χαράτσι στα φάρμακα, αύξηση στο κόστος συμμετοχής των ασφαλισμένων με απόφαση του Υπ. Υγείας

Μεγάλες αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα ήρθαν με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων. Οι νέες αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, έως και τριπλάσια συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, προκαλεί η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων. Πρόκειται για τις τιμές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και με βάση τις οποίες καλείται να συμμετάσχει στη δαπάνη ο ασθενής.

Με την παρέμβαση του υπουργείου, μειώνονται πολλές ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στο κόστος αγοράς του φαρμάκου τους.
Όπως ανέφερε στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Υπογράμμισε ότι οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές των φαρμάκων είτε μένουν ίδιες, είτε μειώνονται, την ίδια ώρα όμως αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επομένως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αύξηση κερδών. Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Μάλιστα σήμερα αργά το μεσημέρι έγινε παρέμβαση του Προέδρου του Πανελληνίου στον Υπουργό Υγείας ζητώντας να διορθωθεί η τροπολογία αυτή.