Ενημέρωση για το συνολικό ποσό εξόφλησης των αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους ζήτησε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως έχει ειπωθεί ξανά, αλλά και ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται «εφόσον απαιτηθεί, θα εξασφαλιστεί και επιπλέον χρηματοδότηση ώστε όλοι οι παραγωγοί να λάβουν ως το τέλος το 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται, χωρίς καμία περικοπή ή μείωση».
Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά εγείρει η διατύπωση του κ. Σταμενίτη ότι «οι τιμές αποζημίωσης θα είναι όσο πιο κοντά επιτρέπουν η εθνική και η ενωσιακή νομοθεσία στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά».
Σε αυτό ακριβώς εστίασε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης τονίζοντας μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς το κυβερνητικό στέλεχος ότι «είπατε πριν «έως 30-6-2024» -το κρατώ- όσον αφορά τον χρόνο. Όσον αφορά όμως το συνολικό ποσό, εάν κατάλαβα καλά, είπατε «όσο πιο κοντά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος». Προσέξτε, η τιμή διάθεσης του προϊόντος, για παράδειγμα στο βαμβάκι, είναι πολύ χαμηλά φέτος, 53 – 54 λεπτά. Νομίζω αυτό θα αδικεί τους παραγωγούς βάμβακος, το να ληφθεί δηλαδή υπόψη η τιμή διάθεσης του προϊόντος την τελευταία χρονιά.
Το αίτημα των παραγωγών να μάθουν ποιο είναι το συνολικό ποσό αποζημίωσης είναι κινδυνολογία; Το αίτημα των παραγωγών κάποιοι εκ των οποίων δεν αποζημιώθηκαν για κάποια προϊόντα, όπως είναι τα αμύγδαλα, είναι κινδυνολογία; Το αίτημα των παρακάρλιων; Κύριε Υπουργέ, είπατε για πορίσματα. Το είπα και προχθές στην Ολομέλεια, για να καταβληθεί αποζημίωση πρέπει να υπάρχουν πορίσματα. Για να υπάρχουν πορίσματα πρέπει να πάνε οι υπάλληλοι να κάνουν αυτοψία. Όταν τα νερά ακόμα είναι στα 180.000 στρέμματα πώς θα πάνε; Άρα αυτή η αποζημίωση και η εκτίμηση μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον.
Νομίζω ότι μεταφέρουμε επακριβώς την πραγματικότητα, χωρίς να κινδυνολογούμε και χωρίς να λαϊκίζουμε, διότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν απάντηση σε τρεις λέξεις: τι θα αποζημιωθεί -διαφυγόν κέρδος, ζώα, διαφυγόν κέρδος στα ζώα;- πότε, -είπατε 30-6-2024- και πόσο θα είναι το συνολικό ποσό αποζημίωσης και στο βαμβάκι και στην ντομάτα και στο καλαμπόκι και στη ζωική παραγωγή, αλλά και στον εξοπλισμό. Διότι οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει είναι πολλαπλές. Μη στεκόμαστε μόνο στην φυτική παραγωγή, στην απώλεια της σοδειάς για φέτος» κατέληξε.