Δικαίωση ζητούν οι 57 ψυχές των Τεμπών

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που πάγωσε το χρόνο, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και ολόκληρη τη χώρα. Δικαίωση μέσα από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων και μαζί ο Ελληνικός λαός.

Δώδεκα μήνες μετά, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στην ιστορία της Ελλάδας, που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων κυρίως νέων – φοιτητών. Ανάμεσά τους δύο δικά μας παιδιά, δύο νεαροί Καρδιτσιώτες που είχαν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους, ο Αναστάσιος Κουτσόπουλος και ο Βάιος Βλάχος.
Από τη μοιραία σύγκρουση κόπηκε το νήμα της ζωής του 20χρονου Τάσου Κουτσόπουλου, φοιτητή στη Θεσσαλονίκη που είχε έρθει στην Καρδίτσα για το τριήμερο της αποκριάς και επέστρεφε στην πόλη που σπούδαζε. Ο 34χρονος Βάιος Βλάχος ζούσε με τη σύντροφό του στη Θεσσαλονίκη. Είχαν μεταβεί στην Αθήνα για τις αποκριές και επέστρεφαν με το μοιραίο τρένο στο σπίτι τους. Η σύντροφος του νοσηλεύτηκε βάρια τραυματισμένη στη ΜΕΘ. Ανάμεσα στους επιβάτες και άλλοι από την Καρδίτσα, κυρίως φοιτητές. Από τύχη γλίτωσαν με τραυματισμούς (μικρότερους ή μεγαλύτερους), αλλά έχοντας υποστεί ένα μεγάλο ψυχολογικό τραύμα.

Τα πρωτοσέλιδα του «Ν.Α» τα πρώτα 24ωρα μετά την τραγωδία που βύθισε στο πένθος και την τοπική κοινωνία, η οποία βγήκε στους δρόμους

Από τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μέχρι και σήμερα, η αίσθηση της απώλειας παραμένει έντονη. Άλλωστε δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα η πιθανότητα να ήταν ένα δικό μας πρόσωπο ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι στο μοιραίο τρένο. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Καρδιτσιώτες είχαν ταξιδέψει στη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή θεωρώντας ότι επιλέγουν ένα φθηνό και κυρίως ασφαλές μέσο μεταφοράς.
Διάφορα ατυχήματα στις γραμμές του ΟΣΕ, αλλά και υπομνήματα μηχανοδηγών για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου, προειδοποιούσαν τις αρμόδιες αρχές για μια μεγάλη τραγωδία. Και αυτή ήρθε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα…

Έναν χρόνο τώρα, μέσα στη θλίψη και την οργή τους, μέσα σε πελώρια «γιατί» που παραμένουν αναπάντητα, οι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν αδιάκοπα να έρθουν όλα στο φως. Πιέζουν όπως και όπου μπορούν, για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες της έρευνας, να αποδοθούν ευθύνες. Διεκδικούν παράλληλα να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που τους εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο.