Δήμος Καρδίτσας: Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη η απόφαση για τη διαγραφή των προσαυξήσεων οφειλών

Στην αυτεπάγγελτη ακύρωσης της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Καρδίτσας για τη διαγραφή των προσαυξήσεων οφειλών μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος.

Στην απόφαση (εδώ αναλυτικά) που υπογράφει ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κων. Τζανακούλης αναφέρεται ότι στις εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, απαραίτητη προϋπόθεση για την διαγραφή προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών δημοτών λόγω ανωτέρας βίας, είναι η επίκληση των λόγων αυτών από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, όταν ο ενδιαφερόμενος δεν εκπλήρωσε έγκαιρα τις υποχρεώσεις του, για λόγους ανωτέρας βίας όπως οι φυσικές καταστροφές, όσο και όταν συντρέχει οικονομική αδυναμία αυτού που προήλθε από γεγονότα ανωτέρας βίας. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αναφέρει η απόφαση, η διαδικασία εκκινεί με υποβολή αίτησης από εκείνους που επικαλούνται λόγους ανωτέρας βίας. Το δε αρμόδιο όργανο, είναι υποχρεωμένο να κρίνει κατά περίπτωση τις σχετικές αιτήσεις, με τη χρήση μάλιστα κατά το δυνατόν, ενιαίων κριτηρίων για όλους του πληγέντες δημότες.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η απόφαση της Αποκεντρωμένης, η Δημοτική Επιτροπή προέβη σε κανονιστική ρύθμιση εκτός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, συνεπώς, εφόσον η κρινόμενη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Καρδίτσας, δεν στηρίζεται σε νομοθετική εξουσιοδότηση, καθίσταται παράνομη και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί.