Απεγκλωβισμός και διάσωση μαθητών στο Λύκειο Μουζακίου μετά από σεισμό και πυρκαγιά (φωτο & βίντεο)

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024»

Σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ με επίκεντρο το βορειοανατολικό τμήμα της τ.κ. Μουζακίου προκαλεί μερική κατάρρευση του κτιρίου του Γενικού Λυκείου της περιοχής. Το διδακτικό προσωπικό να προχωρά στην εκκένωση του χώρου. Μετά το σεισμό εκδηλώνεται φωτιά στο λεβητοστάσιο του σχολείου και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στην κατάσβεσή της.

Ύστερα από καταμέτρηση των μαθητών από τους δασκάλους διαπιστώνεται ότι τρεις μαθητές αγνοούνται. Στο σημείο σπεύδουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Δεν πρόκειται για πραγματικό συμβάν, αλλά για άσκηση ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που πραγματοποιείται σήμερα  στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου.

Στην άσκηση με κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2024» συμμετέχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Μουζακίου, Καρδίτσας και Σοφάδων, καθως και οι εξής φορείς: το ΕΚΑΒ/ Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το Γενικό Λύκειο Μουζακίου, η ΕΛ.ΑΣ, ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μουζακίου.

Το σενάριο της άσκησης

Ο «Νέος Αγών» κατέγραψε την άσκηση, της οποίας το σενάριο είχε ως εξής: Στις 08 Μαρτίου, ισχυρός σεισμός πλήττει βορειοανατολικά την τ.κ. Μουζακίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχωρά στον απεγκλωβισμό και διάσωση μαθητών του Γενικού Λυκείου Μουζακίου με ταυτόχρονη κατάσβεση πυρκαγιάς. Πριν την άφιξη των Πυροσβεστικών δυνάμεων, τίθεται σε εφαρμογή από το διδακτικό προσωπικό το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου, με την προβλεπόμενη έξοδο των μαθητών σε ασφαλή σημεία στο προαύλιο.


Με την προσέλευση και τη συλλογή πληροφοριών, οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαπιστώνουν

πτώση τμήματος της οροφής του 1ου ορόφου, καθώς και μερική κατάρρευση του εσωτερικού κλιμακοστασίου, στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό αίθουσας του ισογείου από τις εξόδους διαφυγής. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται η εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

Κατόπιν έρευνας και συλλογής πληροφοριών, καθώς και με τη χρήση θερμικής κάμερας κετιμάται ότι δύο μαθητές είναι εγκλωνισμένοι – τραυματισμένοι σε αίθουσα του ισογείου, ενώ ένας μαθητής αγννούμενος βρίσκεται εκγλώβισμένος στο χώρο του αμφιθεάτρου στο ισόγειο του κτιρίου στη ΒΑ πλευρά.