Το σενάριο ενός ακραίου φαινομένου και η ανάγκη επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας

Πολιτικά πρόσωπα, αλλά και άτομα των τοπικών και περιφερειακών αρχών αναφέρουν ότι σίγουρα θα εκδηλωθούν στο μέλλον δυνατά καιρικά φαινόμενα, γεγονός που απευχόμαστε να βιώσουμε, όμως ζούμε με αυτό το σενάριο όσο πιο ορατό από ποτέ.

Η εκδήλωση ενός ισχυρού φαινομένου πάντα θα υπάρχει ως πιθανότητα, αλλά θα πρέπει αυτό το ενδεχόμενο να το αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη προνοητικότητα, και τη βέλτιστη ανθεκτικότητα με στόχο τη μείωση του κινδύνου.

Η σιγουριά για το ότι θα προκύψει κάποια στιγμή ένα ισχυρό φαινόμενο, πρέπει να μετριαστεί από το αίσθημα ασφάλειας το οποίο πηγάζει από την υλοποίηση έργων σημαντικής εμβέλειας, όπως τα φράγματα που πρότειναν οι Ολλανδοί μέσω του masterplan.

Από την πλευρά τους οι δημότες εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των έργων, τα οποία και χρόνο απαιτούν, και κυρίως συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

Το στοιχείο που προβληματίζει τους δημότες είναι κυρίως η εύρεση των χρηματικών ποσών, καθώς έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη πως το masterplan των Ολλανδών κυμαίνεται στα 4 δις ευρώ.
Δ.Γ.