«Χωρίς ανάλυση κινδύνου, πώς θα σχεδιάσουμε»;

Για την απουσία σχεδιασμού και για «ξεκάρφωτα» έργα μίλησε ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας σε ομιλία που έδωσε προσφάτως στην πλημμυρόπληκτη γειτονική Φαρκαδόνα.

Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής ανέφερε πως υπάρχει τρωτότητα και επαναληψιμότητα στα πλημμυρικά φαινόμενα πλέον στο θεσσαλικό κάμπο και για τούτο απαιτείται άμεσος σχεδιασμός για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει η πολιτεία.

Στάθηκε στην απουσία σχεδιασμού, αλλά και στο γεγονός πως ούτε αυτός ούτε κάποιοι άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν κληθεί να καταθέσουν απόψεις.

«Bλέπουμε να γίνονται ξεκάρφωτα έργα. Ένα έργο που έγινε μετά τον Ιανό ήταν στο Μουζάκι. Τί έγινε; Ήρθε ο Ντάνιελ και κατέστρεψε και μαζί και κατασκευές όπως το γυμναστήριο στην κοίτη του Παμίσου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Δεν κληθήκαμε καμία φορά να καταθέσουμε απόψεις. Βγαίνουν στη διαβούλευση ενός δευτερόλεπτου, δεν είναι ετσι. Ακούω γνώμες και απόψεις από επίσημα χείλη για την κατάσταση των χωριών».

Ο κ. Λέκκας μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 50 χωριά σε όλη τη Θεσσαλία που έχουν υποστεί καταστροφές και έχει καταθέσει πρόταση σε κορυφαίο επίπεδο να προχωρήσει ανάλυση του κινδύνου για τα χωριά αυτά. «Να δούμε την τρωτότητα για να δούμε τις επιπτώσεις και όπου είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αρθούν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τεχνικές κατασκευές; Να μεταφερθούν λίγο πιο πέρα, πολύ πιο πέρα; Πάντα με την κοινωνική συναίνεση όμως» είπε.

Σημείωσε ότι μεταξύ των χωριών αυτών είναι η Μεταμόρφωση, ο Βλοχός, η Φαρκαδόνα κ.ά, αλλά χωριά στα ορεινά όπως το Μορφοβούνι στη Λ. Πλαστήρα και άλλα στο Πήλιο στα οποία ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Τόνισε ότι για τα χωριά αυτά πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να διαπιστωθεί από τι πάσχει το καθένα και τί πρέπει γίνει από άποψη υποδομών (αναχώματα, κατασκευές, να μεταφερθούν κάποιες γειτονιές ή όλο το χωριό κλπ).
«Αυτό δεν έχει γίνει. Πως θα σχεδιάσουμε;» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κ.Π.