• Προβληματισμός για τις παροχετεύσεις και τα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα

Διακοπή άρδευσης για συγκεκριμένες ώρες σε περιοχές που αρδεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα αποφάσισε το άτυπο συντονιστικό όργανο για την άρδευση που συνεδρίασε. Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβελημενη καθώς υπάρχουν σημεία που εν μέσω καύσωνα δεν αρδεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ωστόσο οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν, αυξάνουν και τις ανάγκες των καλλιεργειών με αποτέλεσμα οι παροχετεύσεις από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού το τελευταίο διάστημα να «αγγίζουν» τα μέγιστα όρια γεγονός που προβληματίζει τους αρμόδιους σχετικά με τα αποθέματά του. Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστούν αυτές οι παροχετεύσεις η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα θα πέσει αισθητά, θα πλησιάσει το οικολογικό όριο και τότε η μείωση της παροχέτευσης ακόμα και η διακοπή της άρδευσης θα είναι μονόδρομος.

Ως εκ τούτου εκείνο που επισημάνθηκε είναι ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και η διαχείριση των νερών της λίμνης για όσο ακόμα διαρκεί η αρδευτική περίοδος να γίνεται με σύνεση. Οσον αφορά στις παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και βρίσκονται σε εφαρμογή από χθες Κυριακή και ώρα 20.00 είναι οι εξής:

1. Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού θα εφαρμόσει για 48 ώρες μείωση στο ήμισυ του νερού άρδευσης του δικτύου του.

2. Ο Δήμος Καρδίτσας θα εφαρμόσει παύση άρδευσης για 36 ώρες στα αντλιοστάσια (Σταυρού, Μέλισσας, Μακρυχωρίου, Πτελοπούλας και Αγ. Θεόδωροι).

3. Ο Δήμος Σοφάδων θα εφαρμόσει για 48 ώρες παύση άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή από τον Λείψεμο προς Καρποχώρι και Αγ. Παρασκευή.

4. Στον Δήμο Παλαμά θα ανοιχθεί το θηρόφραγμα του Βλοχού αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ μίας θήρας στα 20 εκ για 12 ώρες.

5. Ο ΤΟΕΒ Κλοκωτού θα ανοίξει το θηρόφραγμα αρμοδιότητάς του για 10 ώρες.

6. Ο Δήμος Φαρκαδόνας θα ανοίξει το θηρόφραγμα αρμοδιότητάς του για 10 ώρες.