«Βροντερό μήνυμα» με τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65 θέλουν να στείλουν αύριο οι αγροκτηνοτρόφοι του Ν. Καρδίτσας

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ * Κάλεσμα από την ΕΟΑΣΚ

«Ραντεβού» με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα στον κόμβο του Ε-65 δίνουν αύριο Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9 το πρωί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Παλαμά από την ΕΟΑΣΚ, καλώντας παράλληλα να σταθεί στο πλευρό τους το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα  το μεσημέρι η Διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας απηύθυνε μέσα από συνέντευξη τύπου κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση, τονίζοντας ότι η κατάσταση οδηγεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο. Καλούμε αγρότες, κτηνοτρόφους, φορείς και σωματεία, όλο το λαό της Καρδίτσας να συμμετάσχει διότι πρόκειται για ζήτημα ύπαρξης που αφορά όλην την τοπική κοινωνία. Να μείνει ζωντανός ο Νομός και τα χωριά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας τονίζοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα «βροντερό» μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αν δεν δώσει λύσεις οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Αποζημιώσεις

Η κινητοποίηση έρχεται ως αντίδραση κυρίως απέναντι στα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Ο κ. Τζέλλας τόνισε πως έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα, οι αγρότες περίμεναν ότι οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.
Μίλησε για ολοκληρωτική καταστροφή η οποία συντελέστηκε με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων και θα έπρεπε όλοι να αποζημιωθούν με το μεγαλύτερο δυνατό ποσό (250 ευρώ το στρέμμα, συν το ενοίκιο για βαμβάκι και τα αντίστοιχα ποσά στα υπόλοιπα προϊόντα).
Ακόμη σημείωσε ότι για πρώτη φορά έγινε στην πληρωμή εφαρμογή του μέτρου συν 20% με βάση την ασφάλιση, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα σε συμπληρωτική πληρωμή ώστε όλοι οι αγρότες να πάρουν τα ποσά που έπρεπε. «Ενώ καθυστέρησαν ένα μήνα, οι αποζημιώσεις ήταν πιο άδικες» είπε.

Τιμές
Ο κ. Τζέλλας στάθηκε στις χαμηλές τιμές των προϊόντων, αρχικά με το σιτάρι, την ώρα που παραμένει στα ύψη το κόστος παραγωγής (εφόδια, πετρέλαιο, ρεύμα). «Λέμε από τώρα στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αν θέλουν να υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Καρδίτσα και τη Θεσσαλία» είπε.

Αντιπλημμυρικά
Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ μίλησε για γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στο Ν. Καρδίτσας σε ότι αφορά τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων. «Αναχώματα και καθαρισμοί ποταμών δεν έγιναν. Τα φράγματα στα ορεινά δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν» είπε και κάλεσε κυβέρνηση, Περιφέρεια και όλους τους φορείς να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα.

ΟΣΔΕ – Αρωγή – μπαζωμένα χωράφια
Ακόμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα πληρωμής των επιδοτήσεων το φθινόπωρο εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί επίσης έντονα τους πληγέντες αγρότες είναι η καθυστέρηση πληρωμής και εξόφλησης των αποζημιώσεων για τον αγροτικό εξοπλισμό και τα αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα. Τέλος ο κ. Τζέλλας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αποζημίωση για τα μπαζωμένα χωράφια που δεν έχουν καλλιεργηθεί. «Καλά έκανε η κυβέρνηση και αποζημίωσες τους συναδέλφους στην Καρλα. Εδώ τι θα γίνει; Κανείς δεν ξέρει τί θα πάρει και πότε» είπε.

Άρδευση
Για «κοροϊδία και εμπαιγμό» έκανε λόγο ο Γραμματέα της ΕΟΑΣΚ Γιάννης Τσιούτρας. «Ζητάμε από τον κόσμο την ενότητα και να συμμετέχει στον αγώνα» είπε και στάθηκε στα προβλήματα της άρδευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λίμνη Σμοκόβου, προσθέτοντας ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που αρδεύουν από τη λίμνη Πλαστήρα με τις περικοπές στο αρδευόμενο νερό. «Όταν δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα για να μην πλημμυρίζεις και να μην έχει αρδευτικά προβλήματα, η ευθύνη είναι κυβερνητική και διαχρονική» είπε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ευθύνη για την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος.

Κτηνοτρόφοι
Ο κ. Κώστας Κόκουλης γεωργοκτηνοτρόφος από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει το ζωικό τους κεφάλαιο μαζί με την περιουσία τους και δεν έχουν εισόδημα επί ένα χρόνο. «Δεν μας έχουν δώσει καμία αναπλήρωση εισοδήματος, ούτε τη συνδεδεμένη που έπρεπε κανονικά. Ήμασταν έξω από τις τελεταίες πληρωμές αποζημιώσεων» είπε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος προς τον Καρδιτσιώτη ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν καταντήσει «διακοναραίοι». «Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος τουλάχιστον για δύο χρόνια μέχρι να φτιάξουμε τα ζώα και τις μονάδες μας. Να πάρουμε κανονικά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πάρα πολλά και δεν έχει σκύψει κανείς από πάνω τους» είπε.