Αποτύπωση του πυθμένα της Λίμνης Πλαστήρα και νέο θεσμοθετημένο οικολογικό όριο ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο

Την άμεση και με εκρίβει αποτύπωση του πυθμένα της λιμνοδεξαμενής της λίμνης Πλαστήρα από το Πολεμικό Ναυτικό και επικαιροποίηση της μελέτης για το οικολογικό όριο της λίμνης το οποίο να θεσμοθετηθεί με διάταγμα, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Την απόφαση αυτή έλαβε στη σημερινή (31/7) συνεδρίαση το Σώμα, εγκρίνοντας ψήφισμα το οποίο έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, με βάση το υπόμνημα που έστειλε στους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση της λίμνης από την υπεράντληση και δημοσίευσε (στις 30/7) ο «Νέος Αγών» (εδώ).

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σακελλαρίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με βάση τη μελέτη που είχε διενεργήσει το ΕΜΠ, το οικολογικό όριο ορίστηκε στα 786 μέτρα και όχι στα 784. Το 784, συνέχισε, «είναι το ελάχιστο ανεκτό, πριν 23 χρόνια, και πριν τα δεδομένα των πλημμυρών του Ντάνιελ και του Ιανού που σωστά θέτει ο Δήμαρχος».

Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Τσιαντής, επισήμανε και αυτός από την πλευρά του ότι το οικολογικό όριο είναι ορισμένο στα 786 μέτρα.
«Τότε η επίμονη μας ήταν το οικολογικό όριο να θεσμοθετηθεί με νομοθετικό διάταγμα. Αυτό δεν τόλμησε να το πράξει κανείς για ευνόητους λόγους. Η επιμονή μας πρέπει να είναι στη θεσμοθέτηση αυτή ώστε ο διαχειριστής να έχει απολυτή επίγνωση των συνεπειών του αν το παραβιάσει» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι με τη θεσμοθέτηση δεν θα υφίστανται πιέσεις οι εκάστοτε διαχειριστές. «Η λίμνη Πλαστήρα είναι ταμιευτήρας πόσιμου νερού και η αρδευτική του δυνατότητα είναι για τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού» διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Σώμα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι ο Δήμος και ο ίδιος προσωπικά από το 2020, προ Ιανού, είχε περάσει ανάλογο ψήφισμα. Στάθηκε στη σημασία επανυπολογισμού της φέρουσας ικανότητας του ταμιευτήρα, τονίζοντας ότι ο πυθμένας αλλοιώθηκε και αυτό φαίνεται από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της λίμνης στο φράγμα.
Ακόμη σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε αναθέσει η Περιφέρεια στο Πολυτεχνείο δεν έχουν κοινοποιηθεί. Μάλιστα επικαλέστηκε προφορική μαρτυρία που είχε από κάποιον που συμμετείχε στη διαδικασία και σημείωσε ότι οι προσχώσεις στον ταμιευτήρα ανέρχονται στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα.
«Ζητήσαμε το σάρωμα του πυθμένα να γίνει από το πολεμικό ναυτικό που έχει όργανα ακριβείας για να δούμε το μέγεθος του μπαζώματος. Να γίνει επαναπυλογισμός της φέρουσας ικανότητας της λίμνης και με βάση αυτό να οριστεί το οικολογικό όριο που να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα» είπε και συμφώνησε ότι το οικολογικό όριο σήμερα είναι 786 μέρα με βάση την παλιότερη μελέτη.
Ακόμη επισήμανε ότι ο ΟΔΥΘ δεν θα λύσει το πρόβλημα. «Έρχονται εποχές άνυδρες» είπε, λέγοντας ότι παράλληλα με το οικολογικό όριο ο Δήμος ζητά να ξεκινήσουν έργα που θα κρατάνε τους όποιους υδάτινους πόρους στα ορεινά και συγκεκριμένα τα φράγματα Μουζακίου, Πύλης και Σκοπιάς. Ακόμη τόνισε ότι λόγοι εθνικοί επιβάλλουν την ολοκλήρωση των έργων της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Θωμάς Στεργιόπουλος προειδοποίησε ότι ο ΟΔΥΘ «θα είναι ο δούρειος ίππος» και η περιοχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Πλαστήρα στο μέλλον.
Κ.Π.