Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα έργα ορεινής υδρονομίας στην Θεσσαλία – Αqua montis εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπ. Οικονομικών με τη συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη να ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε ορεινές λεκάνες στις οποίες κρίνεται απαραίτητο, όπως πχ σε ορεινές λεκάνες απορροής που επηρεάζουν μεγάλες πόλεις (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος) και παράκτιες τουριστικές περιοχές, σε ορεινές λεκάνες ποταμών και σε ρέματα, σε ορεινές λεκάνες 1ης ή 2ης τάξης.

Θεωρείται κρίσιμη η υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας με σκοπό τη φυσική συγκράτηση υδάτων στα ορεινά, κατά προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από ανάντη προς κατάντη.

Η πρόταση απευθύνεται στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες χωρικής αρμοδιότητας Θεσσαλίας της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να εμπίπτουν στους στόχους προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και προσαρμογή στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα: πλημμύρες και κατολισθήσεις (συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης, της πολιτικής προστασίας και των συστημάτων διαχείρισης καταστροφών, των υποδομών και των προσεγγίσεων με βάση το οικοσύστημα).

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»