Mε πρωτοβουλία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας στη θέση «Καστανιές» Αμαράντου και επι του οδικού άξονα Καρδίτσα – Καρπενήσι και μελλοντικά Αγρινίου, κατασκευάστηκε το Συναξάρι των 12 Αγίων των Αγράφων καθώς και Πολεμάρχων Αγραφιωτών.

Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. με σχετική αναφορά από τον Αιδ. π. Ευάγγελο Φεγγούλη, μέλος της Σ.Ε. Θρησκευτικών προσκυνημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολυγραφώτατο συγγραφέα Τοπικής Ιστορίας των Αγράφων.

Απεικονίζονται οι 12 Αγιοι Αγράφων, των Ι. Μητροπόλεως Θεσ/δος και Φαναριοφερσάλων και Καρπενησίου.

ΑΓΙΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο Άγιος Μιχαήλ ο εκ Γρανίτσης, ο Άγιος Κυπριανός, ο εκ Κλειτσου, ο Οσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αγιος Ιωάννης εκ κλίματος, ο Οσιος Αναστάσιος Γόρδιος.

ΑΓΙΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο Αγιος Σεραφείμ Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο εκ Πεζούλας, ο Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω από Δρακότρυπα, ο Όσιος Παρθένιος ο εκ Βατσουνιάς, ο Νεομάρτυς Κων/νος ο εκ Καππούας, ο Αγιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης, ο Αγιος Δαμιανός ο εκ Μυριχόβου Καρίτσα.

ΑΓΡΑΦΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ

Κατσαντώνης, Μπουκουβάλας, Λεπενιώτης, Βελής, Φραγγίστας, Καραϊσκάκης, Πλαστήρας, Κατσιμήτρος, Γεωργούλας.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το μνημίο υπερ 4.000 πεσόντων Αγραφιωτών, στο οποίο θα γίνει Επιμνημόσυνο Δέηση και κατάθεση στεφάνου.