Έχοντας καταρρίψει κάθε ρεκόρ ζέστης το φετινό καλοκαίρι στη χώρα, με τη Θεσσαλία να βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας, το μπουρίνι το βράδυ της Τρίτης απλά μας «ξύπνησε μνήμες» από τις θεομηνίες «Ιανό» και «Daniel», ενώ η ανησυχία στους πολίτες παραμένει ότι και φέτος στις αρχές φθινοπώρου μπορεί να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Το μόνο θετικό είναι πως τα μελτέμια «δρόσισαν κάπως τις τελευταίες 20 ημέρες τη θάλασσα στο Αιγαίο, που καταγράφει μέση θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου (και πάλι είναι υψηλή) ενώ αντίθετα στο Ιόνιο καταγράφεται θερμοκρασία θαλάσσης (ρεκόρ) κοντά στους 29 βαθμούς Κελσίου. Αξιοσημείωτο επίσης ότι την Τετάρτη μετά τις βραδινές καταιγίδες στη χώρα την προηγούμενη, καταγράφηκε η πιο δροσερή ημέρα σύμφωνα με το δίκτυο του meteo.gr, μετά από 46 συνεχόμενες ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα!

Ο μηχανισμός τροφοδότησης των καταιγίδων λόγω του «θερμού Αιγαίου» έχει λειτουργήσει τόσο στον «Ιανό» όσο και στον «Ντάνιελ» πολλαπλασιαστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους μετεωρολόγους με το Πήλιο και την Όθρυ να αποτελούν τον κύριο συλλέκτη και εν συνεχεία τον ορεινό όγκο των Αγράφων και της Αργιθέας. Αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των μεσαίων φραγμάτων σε Σκοπιά Φαρσάλων αφού από την Όθρυ πηγάζει ο πιο «πλημμυρικός ποταμός» της Θεσσαλίας ο Ενιπέας, αλλά και του Μουζακίου και της Πύλης. Αυτές οι επισημάνσεις καταγράφονται στα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών τόσο του 2018 όσο και του 2024 και πλέον η πολιτεία (όπως ανάφερε πρόσφατα και ο συντοπίτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας) δείχνει να τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη και αναμένεται να δρομολογήσει επιτέλους την υλοποίησή τους.

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός τροφοδότησης καταιγίδων από το «θερμό Αιγαίο»

Οι θερμές θάλασσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τις θεομηνίες «Ιανό» και «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία. Στην περίπτωση του Αιγαίου, η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και υγρασία στην ατμόσφαιρα, που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία και ενίσχυση ισχυρών καταιγίδων.

Συγκεκριμένα:

Υψηλή θερμοκρασία νερού και εξάτμιση: Όταν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι υψηλή, αυξάνεται η εξάτμιση του νερού, δημιουργώντας περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αυτή η υγρασία μεταφέρεται από τους ανέμους και συσσωρεύεται σε περιοχές όπου ευνοείται η συγκέντρωση καταιγιδοφόρων νεφών.

Ενίσχυση καταιγιδοφόρων συστημάτων: Τα καταιγιδοφόρα συστήματα, όπως τα μεσογειακά κυκλώματα (medicanes), αντλούν ενέργεια από τη θερμή θάλασσα. Η θερμότητα που απελευθερώνεται καθώς ο υγρός αέρας ανεβαίνει και ψύχεται, ενισχύει τις καταιγίδες, καθιστώντας τες πιο ισχυρές και επίμονες.

Δημιουργία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων:

Οι θερμές θάλασσες αυξάνουν τη διαφορά πίεσης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Στη Θεσσαλία, αυτός ο συνδυασμός οδήγησε σε πλημμύρες, καθώς η μεγάλη ποσότητα βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπέρασε τη δυνατότητα απορρόφησης του εδάφους και των υποδομών.

Αυτό εξηγεί το πώς η ζεστή θάλασσα στο Αιγαίο συνέβαλε στην ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων «Ιανός» και «Ντάνιελ», οδηγώντας σε σημαντικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Ας ελπίσουμε φέτος ο μηχανισμός αυτός να μην επαναληφθεί, καθώς στη Θεσσαλία δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές από τον περσινό καταστροφικό και φονικό Σεπτέμβρη…

«Ν.Α»