Η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας φθάνει μόλις το 30% στην Ελλάδα, έναντι 80% στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μακροπρόθεσμοι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ, προβλέπεται σημαντική αύξηση των υδροηλεκτρικών μετά το 2030, ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία αποκτά υψηλή προτεραιότητα.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι θα προστεθούν 3,1 γιγαβάτ ισχύος σε μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά ανά τη χώρα, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 4,5 γιγαβάτ ως το 2050.
Η περαιτέρω ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής παραγωγής θα διέπεται από τις παρακάτω αρχές:
1. Η κατά το δυνατόν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, οπότε προκρίνονται έργα που είναι ήδη υπό κατασκευή ή γειτνιάζουν με ήδη υπάρχοντα έργα.
2. Η κατασκευή έργων πολλαπλού σκοπού, οπότε να συνδυάζουν την άρδευση και κατά το δυνατόν την αντιπλημμυρική προστασία και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των υπαρχόντων μεγάλων ταμιευτήρων.
3. Αποφυγή κατασκευής έργων σε περιοχές που είναι σχετικά παρθένες, όσον αφορά την ύπαρξη τέτοιων έργων.
Η κύρια αξιοποίηση στην Ελλάδα με την κατασκευή μεγάλων έργων αφορά κυρίως τέσσερα υδατικά συστήματα:
1. Αχελώου (κύριος ρους) 2. Αλιάκμονα 3. Αράχθου 4. Νέστου
Λεκάνη Απορροής Αχελώου
Η ολοκλήρωση της κατασκευής και θέση σε λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας, ονομαστικής ισχύος 160 MW αναμένεται να γίνει άμεσα καθώς έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες για την επανέναρξη των εργασιών για την πλήρωση του ταμιευτήρα. Περαιτέρω προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου της Συκιάς, έργο το οποίο, αν και έχει συνδεθεί με την υλοποίηση της εκτροπής μέρους των υδάτων του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, μπορεί να κατασκευαστεί ανεξάρτητα από την εν λόγω εκτροπή30. Επίσης στην ίδια λεκάνη βρίσκεται το ΥΗΕ Αυλακίου (κατάντη της Συκιάς) ονομαστικής ισχύος 83,6 – 100 MW, το οποίο έχει ωριμάσει αδειοδοτικά.
Λεκάνη απορροής Αράχθου
Βρίσκεται υπό κατασκευή το έργο Μετσοβίτικο και αναμένεται η ολοκλήρωσή του και η ένταξή του στο σύστημα το προσεχές διάστημα. Σημαντικό έργο στον ποταμό Άραχθο είναι ο ΥΗΕ Αγίου Νικολάου εγκατεστημένης ισχύος περίπου 140 MW, για το οποίο όμως υφίσταται ανάγκη ανασχεδιασμού, όπως προκύπτει από τη μη ωρίμανση έως σήμερα της περιβαλλοντικής του αδειοδότησης. Ανάντι του εν λόγω έργου βρίσκεται η ενδιαφέρουσα θέση Στενό Καλαρίτικο.
Λεκάνη απορροής Αλιάκμονα
Στην εν λόγω λεκάνη έχουν αδειοδοτηθεί πολλά μικρά υδροηλεκτρικά έργα που επηρεάζουν το σχεδιασμό μεγαλύτερων έργων (π.χ. στη θέση Ελάφι ανάντη του λειτουργούντος έργου Ιλαρίωνα). Περαιτέρω σημειώνεται η δυνατότητα αναβάθμισης υφιστάμενων ΥΗΕ, προκειμένου να γίνει αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού. Τέλος σημειώνεται ότι στη λεκάνη απορροής Πηνειού υφίσταται η δυνατότητα για υλοποίηση έργων που χαρακτηρίζονται πρωτίστως ως έργα πολλαπλού σκοπού με έντονη την αρδευτική και αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρουν οι ταμιευτήρες τους και ως εκ τούτου η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί περισσότερο από άλλους παράγοντες παρά από την ενεργειακή τους παραγωγή.
Λεκάνη απορροής Νέστου
Στη θέση Τέμενος, κατάντη των δύο υπαρχόντων υδροηλεκτρικών του Νέστου: Θησαυρός και Πλατανόβρυση, είναι ένα σχετικά ώριμο μικρό έργο 10 – 20MW.
Πηγή: energypress.gr