Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στον Παλαμά, ένα χρόνο μετά τον «Ντάνιελ» (φωτο & βίντεο) - σύσκεψη φορέων από την ΕΟΑΣΚ

Τη διοργάνωση Παγκαρδιτσιώτικου συλλυπητηρίου στην ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον Παλαμά με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ», αποφάσισαν Αγροτικοί Σύλλογοι, εργατικά σωματεία, εμπορικοί σύλλογοι και φορείς σε σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα (10/9) το απόγευμα η ΕΟΑΣΚ.

Η κινητοποίηση θα γίνει 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκηση του Κέντρου, των Εμπορικών Συλλόγων Καρδίτσας και Παλαμά, εργατικών σωματείων, επαγγελματιών, συνταξιούχων κ.ά.

«Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έγιναν, όπως και οι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στο δρόμο» τονίστηκε στη σύσκεψη.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής στον Παλαμά, οι φορείς και τα σωματεία θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τον «Ντάνιελ» τα πράγματα είναι χειρότερα. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις σε όλον τον κόσμο, πολλοί πλημμυροπαθείς ακόμη δεν έχουν πάρει την επιδότηση ενοικίου, τα μπάζα από τα πεσμένα σπίτια παραμένουν στα οικόπεδα. Τα αναχώματα δεν έχουν ενισχυθεί ούτε καν αποκατασταθεί όπως ήταν πριν, ενώ τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί» ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ Γιάννης Τσιούτρας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους αντί να δώσουν λύσεις εδώ και ένα χρόνο, απλώς προπαγανδίζουν κάποια χρήματα και έργα που εδώ και χρόνια τα περιμένουμε. Και γι’ αυτό φθάσαμε στα αντιπλημμυρικά φαινόμενα. Περιμένουμε ακόμη αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις όλων των ζημιών που υπάρχουν από πέρσι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πλημμυρίζουμε από τη μία μεριά, και το καλοκαίρι να μη διαθέτουμε αρδευτικά έργα για πότισμα. Σε όλα αυτά, περιμένει απαντήσεις ο κόσμος της περιοχής».
Ακόμη πρόσθεσε: «δεν θα δεχθούμε το master plan των Ολλανδών. Αυτές οι πολιτικές όπως και της ΚΑΠ της Ε.Ε. προξενούν προβλήματα, καθώς θέλουν να προχωρήσουν στις αναδιαρθρώσεις στην καλλιέργεια, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην ατομική ασφάλιση των κτιρίων, στην ατομική ευθύνη ουσιαστικά των παραγωγών και των κατοίκων αυτής της περιοχής και όχι να περνούν στην ατομική ευθύνη και έλεγχο. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική».

Διεκδικήσεις
Oι φορείς, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, διεκδικούν:
* Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
* Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κ.λπ. και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου (χωρίς ΣΔΙΤ).
*Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημίες σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.
* Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
* Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.
*Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
*Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
* Οχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων. Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή του κρότους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.