Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος που «ενώνει» Μακεδονία, Θεσσαλία με την Αθήνα -Πότε θα είναι έτοιμος

Το βόρειο τμήμα του Ε-65 Καλαμπάκα- Εγνατία

Tο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Ε65 έθεσε πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αναφέρθηκε και στα άλλα μεγάλα έργα.

Tα χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τον χαιρετισμό του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο περίπτερο του Υπερταμείου / Growthfund στη 88η ΔΕΘ, πριν από λίγες μέρες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του υπόλοιπου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), θέτοντας ως ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Πρόκειται για το κομμάτι «Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός», μήκους 46 χλμ., το οποίο εντάσσεται αποκλειστικά στο βόρειο τμήμα του νέου οδικού άξονα. Θυμίζουμε ότι από το Πάσχα του 2024 λειτουργεί το τμήμα Λαμια-Καλαμπάκα, με μήκος 135 χλμ.

Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος που «ενώνει» Μακεδονία, Θεσσαλία  με την Αθήνα -Πότε θα είναι έτοιμος

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Η ολοκλήρωση και του βορείου τμήματος, θα σηματοδοτήσει την παράδοση στους οδηγούς ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου 181,5 χιλιομέτρων που θα αποτελέσει τον τρίτο κάθετο εθνικό άξονα της ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά υπάρχει ο άξονας της Ιόνιας Οδού, Αντίρριο – Ιωάννινα και ανατολικά ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση του E65 θα επιταχυνθεί η πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου, ενώ θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στο εξωτερικό, καθώς ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος συνδέεται, μέσω της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, με το εξωτερικό.

Προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, ο τουρισμός και η εμπορευματική διακίνηση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Ακόμη, θα συνδέεται, πιο γρήγορα και με ασφάλεια, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το ταξίδι Λαμία-Εγνατία Οδός θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά (από 03 και 15 σήμερα), το Αθήνα-Γρεβενά 4 και Αθήνα-Μέτσοβο 4 ώρες, το Αθήνα-Καστοριά 4 ώρες και 35 λεπτά, και το Αθήνα-Κοζάνη 4 ώρες και 30 λεπτά.

Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος που «ενώνει» Μακεδονία, Θεσσαλία  με την Αθήνα -Πότε θα είναι έτοιμος

Τα άλλα μεγάλα υπό εξέλιξη έργα

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκουρας, αναφέρθηκε επίσης και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση.

Όπως επισήμανε, η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025, βρέθηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά και προχωρά το έργο Μπράλος-Άμφισσα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027.

Επιπλέον, προχωρά η συντήρηση της Εγνατίας Οδού, θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, ενώ οι άλλες δύο εργολαβίες έχουν ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες.

Τέλος, ο οδικός άξονας άξονα Πάτρα – Πύργος θα ολοκληρωθεί το 2025, προχωρά η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, και οι δύο μετροπόντικες θα έχουν διανοίξει όλο τον άξονα μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ενώ έχει προχωρήσει η διαδικασία ΣΔΙΤ στη φάση ανταγωνιστικού διαλόγου για τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη.

carandmotor.gr