Υπάρχει η δυνατότητα από τις ΔΑΟΚ της περιφέρειας Θεσσαλίας να καθοριστεί επακριβώς η Γη υψηλής Παραγωγικότητας ώστε να μην γίνεται καταστρατήγηση του νόμου που αρχικά προέβλεπε δέσμευση 1% και πλέον 0.8% για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” με αφορμή τις αντιδράσεις για την ανεξέλεγκτη επέκταση των γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Φαρσάλων ο πρώην Διευθυντής του ΕΛΓΟ Δήμητρα (ΕΘΙΑΓΕ_ Δρ Χρήστος Τσαντήλας.

Ο κ. Τσαντήλας μάλιστα υπαινίχθηκε πως υπήρξε διεσταλμένη ερμηνεία του νόμου  από υπαλλήλους της περιφέρειας σε ότι αφορά τους  όρους για τη δέσμευση γης υψηλής παραγωγικότητας για  την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Π.Ε Λάρισας, η οποία κατά τόπους τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και επιζήμια για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Ο Δρας εδαφολόγος ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για το περιβάλλον και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή στις περιοχές όπου αναπτύσσονται μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε ότι αφορά τη διάβρωση των εδαφών, το μικροκλίμα, θα επιταχύνει μέσω της ανάδρασης την ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων, ενώ θα υπάρξει θέμα και με τις ποσότητες του νερού που θα απαιτούνται για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάνελς. Τέλος σημείωσε ότι  είναι μαθηματικά βέβαιο πως μετά το πέρας της ζωής τους τα εδάφη αυτά θα έχουν καταστεί οριστικά άγονα και θα λείψουν από την αγροτική οικονομία.

.Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου  μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” επισήμανε ότι το θέμα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην περιοχή του πρώην δήμου Ναρθακίου δεν έχει έρθει ποτέ προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων στο δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων και ότι και ο ίδιος ανησυχεί για την γιγάντωση των Α.Π.Ε στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το αν καταστρατηγήθηκε ο νόμος της δέσμευσης άνω του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας