«Είναι απαράδεκτο κάποιοι να διαστρεβλώνουν την αλήθεια»— «Στην καινούργια θητεία προγραμματίζουμε πολλά και σημαντικά έργα που αλλάζουν τον Δήμο μας»

Στο μείζον θέμα της ανάπλασης του Παυσιλύπου αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Ν.Α» ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος. Ο κ. Τσιάκος απαντά στις αντιδράσεις που υπάρχουν και υπεραμύνεται του έργου το οποίο όπως λέει θα αναμορφώσει το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εξάλλου αναφέρεται στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την παρούσα δημοτική περίοδο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κ. Δήμαρχε το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί την τοπική επικαιρότητα το θέμα της ανάπλασης του Παυσιλύπου. Από διάφορες πλευρές υπάρχουν αντιδράσεις. Τι έχετε να πείτε για αυτές; Επιπλέον πως σχολιάζετε την τελευταία παρέμβαση που έγινε στη δημοτική επιτροπή, η οποία θα συζητούσε το θέμα;

Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Πράγματι την προηγούμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Επιτροπή θα συζητούσε το θέμα της ανάπλασης του Παυσιλύπου. Θα ενέκρινε ένα απαραίτητο πρακτικό ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η συνεδρίαση γινόταν όπως συνήθως στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου όπου συνεδριάζει και το Δημοτικό συμβούλιο. Εκεί λοιπόν στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης, της αυτοδιοικητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, καθώς και ορισμένες συλλογικότητες επίσης φίλα προσκείμενες προς το ΚΚΕ, εισέβαλαν στον χώρο όπου γινόταν η συνεδρίαση και με φωνές και ενέργειες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και τραμπουκικές, δεν επέτρεψαν στην επιτροπή να ολοκληρώσει την συζήτηση του θέματος. Η επιτροπή αναγκάστηκε να διακόψει δυο φορές για ένα ημίωρο μήπως και ηρεμήσουν οι διαμαρτυρόμενοι αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα δεν επέτρεψαν ούτε στους συναδέλφους της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης που θεσμικά μετείχαν στη συνεδρίαση, να εκφράσουν τις απόψεις τους. Έτσι αναγκαστήκαμε να ολοκληρώσουμε το απόγευμα τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στο έργο, αφού υπάρχουν προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν.

Κοιτάξτε. Προσωπικά αλλά και όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα του καθενός στη διαμαρτυρία και φυσικά στη διαφωνία. Όμως είναι άλλο να διαφωνείς και άλλο μια αυτοδιοικητική μειοψηφία να θέλει να επιβάλει την άποψη της στην πλειοψηφία. Ξέρετε η δημοκρατία είναι μια έννοια που για να έχει περιεχόμενο πρέπει με τις πράξεις μας να τη νοηματοδοτούμε. Στα δημοκρατικά καθεστώτα η πλειοψηφία αποφασίζει. Ας προσέξουν λοιπόν κάποιοι να μην διολισθήσουν σε περίεργες ατραπούς. Επίσης θα ήθελα να θυμίσω πως από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου πέρασαν στελέχη όπως ο Δημ. Αρχοντής, ο Χρήστος Τέγος, ο Αποστόλης Πίτσαβος, ο Βασίλης Κρανιάς που ασκούσαν σκληρή κριτική και είχαν έντονες διαφωνίες με παλαιότερες δημοτικές αρχές, αλλά ουδέποτε φέρθηκαν αντιδημοκρατικά μη επιτρέποντας συνεδριάσεις να ολοκληρωθούν. Κλείνω αυτή την αναφορά μου λέγοντας πως και οι άλλοι συνάδελφοι από τον χώρο της μειοψηφίας έχουν ενστάσεις και διαφωνίες για το θέμα του Παυσιλύπου. Τις εκφράζουν με θεσμικό τρόπο, επιχειρώντας να πείσουν για τις θέσεις και τις απόψεις τους. Δεν διανοούνται να διακόπτουν συνεδριάσεις.

Ας έρθουμε στο έργο της ανάπλασης. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί διάφορα περί λιγότερου πρασίνου κλπ. Πείτε μας υπεύθυνα, τί πραγματικά ισχύει;

Έρχομαι λοιπόν στην ουσία του έργου. Όπως ξέρετε το έργο της ανάπλασης του Παυσιλύπου το είχαμε ανακοινώσει και παρουσιάσει ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είχαμε καλέσει σε διαβούλευση φορείς και πολίτες και μάλιστα όσοι ενδιαφέρθηκαν κατέθεσαν τις απόψεις τους. Είχαμε συζητήσει διεξοδικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και πήραμε απόφαση.

Τα αναφέρω αυτά για να υπογραμμίσω ότι δεν προχωράμε ερήμην της κοινωνίας και των φορέων όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται. Το αντίθετο. Το επικοινωνήσαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και το έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές, σε διάφορες θεσμικές διαδικασίες όπου μετέχει τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση. Τίποτα λοιπόν το μεμπτό, τίποτα το κρυφό, τίποτα το αδιαφανές δεν υπάρχει.

Εξάλλου έχω επανειλημμένα πει και το κάνω και σήμερα μια ακόμη φορά μέσα από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας, ότι η ανάπλαση θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τα ψεύδη και οι συκοφαντίες που ακούστηκαν από ανευθυνο-υπευθυνους ότι θα κοπούν δέντρα, θα φύγει η παιδική χαρά, θα υπάρξει τσιμεντοποίηση, δεν ισχύουν. Δεν πρόκειται να κοπούν δέντρα. Αντίθετα θα φυτευτούν περίπου 150 νέα δέντρα, θα τοποθετηθεί στοιχείο νερού, μιας μορφής δηλαδή όμορφα σιντριβάνια που εξάλλου και σε περασμένες δεκαετίες υπήρχαν στο χώρο και γενικώς προβλέπεται μια ανάπλαση η οποία θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Η ανάπλαση θα καταστήσει το Παυσίλυπο και άρα το κέντρο της πόλης, πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής και πολλών επισκεπτών. Με άλλα λόγια εκείνο που επιδιώκουμε και θα το πετύχουμε, είναι ένα σημαντικό τοπόσημο όπως είναι αυτό του Παυσιλύπου, να το ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Το Παυσίλυπο όλοι το αγαπάμε. Σε αυτό το χώρο μεγαλώσαμε. Εγώ είμαι κάτοικος Καμινάδων μιας συνοικίας που βρίσκεται δίπλα ακριβώς. Είναι δυνατόν κάποιος να σκεφτεί ότι η Δημοτική Αρχή που αποτελείται από βέρους καρδιτσιώτες και καρδιτσιώτισσες θα προχωρήσει σε ένα έργο που δεν θα είναι για το καλό του Παυσιλύπου, για το καλό της πόλης και του Δήμου μας ολόκληρου;

Από την άλλη πλευρά επισημαίνω ότι από τη φύση μας είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί στο διάλογο και άνθρωποι που δεν διεκδικούμε το αλάθητο ή την γνώση των πάντων. Αν λοιπόν προκύψει στην πορεία του έργου, πως πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις που θα το κάνουν ακόμη καλύτερο, θα προσπαθήσουμε να τις ενσωματώσουμε και να τις υλοποιήσουμε. Και για να κλείσω. Ως δήμαρχος Καρδίτσας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσω να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία που δίνεται στην πόλη μας, να αναβαθμίσει το ιστορικό της κέντρο και να το κάνει περισσότερο λειτουργικό και περισσότερο επισκέψιμο. Νομίζω ότι το χρωστάω στους συνδημότες μου, καθώς παρά τις πολλές δυσκολίες που περάσαμε όπως ο Ιανός, η πανδημία και ο Daniel, μου έκαναν την ύψιστη τιμή να με εμπιστευτούν για δεύτερη φορά το αξίωμα του Δημάρχου.

Όπως είπατε επανεκλεγήκατε για δεύτερη φορά και μάλιστα από τον πρώτο γύρο με ποσοστό που άγγιξε το 50%. Αυτό φαντάζομαι δημιουργεί και μια επιπλέον ευθύνη για να γίνουν έργα και δράσεις στο Δήμο μας. Μπορείτε να μας πείτε ποια σημαντικά έργα προγραμματίζετε για το αμέσως επόμενο διάστημα;

Όπως προανέφερα, είναι ύψιστη τιμή για εμένα και την ομάδα μου η επανεκλογή μας. Επανεκλογή δημάρχου στην Καρδίτσα είχαμε να δούμε από την θητεία του αείμνηστου Χρήστου Τέγου.

Τώρα στην ερώτηση σας. Επιτρέψτε μου όμως πριν σας απαντήσω να σημειώσω δυο πράγματα για την πρώτη θητεία. Ήταν μια θητεία που μόνο ήρεμη δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς. Οι συνδημότες μας πέρασαν πολύ δύσκολα. Είχαμε τις φυσικές καταστροφές του Ιανού και του Daniel λόγω της κλιματικής κρίσης, είχαμε την πανδημία που άλλαξε την καθημερινότητα μας, είχαμε την ενεργειακή κρίση που επίσης μας επηρέασε βαθύτατα και ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Καταλαβαίνετε πως η πίεση που δέχθηκε η δημοτική αρχή ήταν τεράστια. Να ανακουφίσει τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, να πιέσει να δοθούν χρήματα για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των υποδομών, να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία που δοκιμάστηκε από τον covid και την ενεργειακή κρίση. Νομίζω όλοι καταλαβαίνουν ότι όλα όσα έγιναν στην Καρδίτσα δεν έγιναν δια μαγείας. Χρειάστηκε να πιέσουμε, να σχεδιάσουμε, να συνεργαστούμε με τη κυβέρνηση αλλά με τους άλλους θεσμικούς φορείς της περιοχής και να διεκδικήσουμε.

Παρά λοιπόν αυτές τις δυσκολίες, ολοκληρώσαμε μια σειρά από σημαντικά έργα όπως η ανάπλαση της πλατείας και του κεντρικού πεζοδρόμου, η ανάπλαση της οδού Χαρίτου, η ανάπλαση της Ηρώων Πολυτεχνείου, η ασφαλτόστρωση πολλών κεντρικών οδών της Καρδίτσας, αντικαταστήσαμε χωρίς ούτε ένα ευρώ κόστος για τον Δήμο όλο τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, ανακατασκευάσαμε το χλοοτάπητα στο κεντρικό στάδιο της πόλης, βελτιώσαμε με διάφορες παρεμβάσεις το Παλέρμο, ανανεώσαμε το μηχανολογικό εξοπλισμό στην καθαριότητα με νέα οχήματα, φτιάξαμε παιδικές χαρές στην πόλη και στα χωριά, φτιάξαμε πλατείες στην πόλη και στα χωριά, αποκαταστήσαμε έργα που είχαν υποστεί ζημιές από τον Ιανό και τον Daniel κ.α.

Φυσικά για ένα Δήμο όπως η Καρδίτσα όσα και να κάνεις ποτέ δεν είναι αρκετά. Σε αυτή τη θητεία μεταξύ άλλων κατ΄ αρχάς θα προχωρήσουμε και θα ολοκληρώσουμε την ανάπλαση του Παυσιλύπου.

Πριν από λίγες ημέρες αναθέσαμε τη μελέτη για το στρατόπεδο Λουμάκη και μόλις θα την έχουμε στα χέρια μας θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση και για αυτό το έργο που θα αναβαθμίσει συνολικά την ευρύτερη περιοχή.

Προχωράμε σε ανάπλαση της πλατείας δικαστηρίων η οποία θα αποκτήσει όψη μιας σύγχρονης πλατείας.

Προχωράμε σε ανάπλαση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς μέσω ενεργειακής αναβάθμισης που προωθούμε και θυμίζω ότι ήδη έχουμε παρέμβει και βελτιώσει σημαντικά τον χώρο περιμετρικά.

Ήδη υλοποιούμε μια πολύ μεγάλη εργολαβία πλέον των 4 εκ ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στο πλαίσιο προγράμματος αγροτικής οδοποιίας που περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα άσφαλτο που θα στηρίξουν επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές μονάδες.

Προχωράμε το έργο της ανακατασκευής των ποδηλατοδρόμων, έργο που θα ξεκινήσει από τους ποδηλατοδρόμους της Μπλατσούκα και της Τρικάλων.

Κατασκευάζουμε τρείς κυκλικούς κόμβους: Έναν στο 6ο Δημ. Σχολείο, όπου θα εντάξουμε και την αναμόρφωση του υδατόπυργου, έναν επί της λεωφόρου Δημοκρατίας μπροστά στο αθλητικό πάρκο και έναν στην Τρικάλων δίπλα στο κτίριο της πρώην σχολής Αστυφυλάκων.

Κατασκευάζουμε το ταρτάν του δημοτικού σταδίου «Αντιγόνη Ντρισμπιώτη» με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες στίβου.

Ανακατασκευάζουμε αρκετά χιλιόμετρα κεντρικών και περιφερειακών πεζοδρομίων.

Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσει η αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή του Παλέρμου – Καροπλεσίτικα και την περιοχή Ακαδημίας – Τρικάλων και μάλιστα ήδη υπάρχουν δεσμεύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα υπάρξει σχετική χρηματοδότηση.

Ανακατασκευάζουμε το πρώην γήπεδο της ΕΠΣΚ στο τέρμα της οδού Τρικάλων δίπλα από τα σχολικά συγκροτήματα όπου θα φτιάξουμε ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο.

Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα όσα θα γίνουν αυτή την πενταετία και φυσικά διεκδικούμε συνεχώς πιστώσεις για νέα έργα.