Μία αχτίδα ελπίδας για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ γεννούν οι διαρροές από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για μία τέτοια εξέλιξη.
Η πληροφορία μεταδόθηκε από το Κανάλι 12 της ισραηλινής τηλεόρασης.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή ο Νετανιάχου διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μετριάσουν τις επιθέσεις τους στο Λίβανο.
Η φερόμενη εξέλιξη έρχεται εν μέσω μιας διεθνούς πίεσης για κατάπαυση του πυρός στις μάχες – ένα βήμα στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η εκλογική βάση του Νετανιάχου.
Το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία δεν πρόκειται να γίνει χερσαία εισβολή όσο ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Αυτό γιατί θα μπορεί να απευθυνθεί στον ΟΗΕ και να επικαλεστεί αυτοάμυνα εναντίον της Χεζμπολάχ.
Η προοπτική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, έπειτα από διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
«Η (στρατιωτική) επιχείρηση στον βορρά πρέπει να τελειώσει με έναν μόνο τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε ο Σμότριτς στο Χ.
«Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα», πρόσθεσε.
«Παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα», υπογράμμισε.
Το σχέδιο εκεχειρίας των ΗΠΑ και των συμμάχων
Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις να δεχθεί το σχέδιο για μία κατάπαυση 21 ημερών που εκπόνησαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ε.Ε και άλλους συμμάχους της να καλούν να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, την ώρα που το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται ακόμη και για χερσαία επιχείρηση και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.
«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ε.Ε., η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.
Aνώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσουν «εντός ωρών» αν θα το αποδεχθούν, λέει δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τα μέρη και θεωρήσαμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».
Μάλιστα πηγές από το Λίβανο έκαναν γνωστό ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να δείξει διαλλακτικότητα για μια κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
Η ώρα της διπλωματίας
Μια παύση στις μάχες με τη Χεζμπολάχ θα έδινε στο Ισραήλ χρόνο να επιτύχει τους στόχους του με διπλωματικά μέσα.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται πιέσεις για να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά του και να φέρει τους ανθρώπους που εκκενώθηκαν από την περιοχή πίσω στα σπίτια τους, ενώ προσπαθεί επίσης να φέρει πίσω ομήρους από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ γνωρίζει, παρ’ όλα τα λόγια του, ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα ήταν μια πολύ θανατηφόρα και δύσκολη άσκηση για τον ισραηλινό στρατό», σύμφωνα με αναλυτές
«Και έτσι μια παύση στις μάχες για να προσπαθήσουν να πετύχουν αυτό που θέλουν με διπλωματικά μέσα μπορεί να είναι αρκετά ελκυστική».
Η Χεζμπολάχ θα ήθελε επίσης αναμφίβολα μια παύση στις μάχες, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές της τελευταίας εβδομάδας που έχουν διαλύσει την ηγεσία της και τμήματα της υποδομής της.