Ένα νέο πολιτιστικό ταξίδι ξεκίνησε για το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με έναν πλούσιο προγραμματισμό δράσεων. Στόχος του και φέτος είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος των μελών του μέσα από τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής και τις άλλες δράσεις μας.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας κ. Βασιλικής Κοζιού Κολοφωτιά στην έναρξη της νέας περιόδου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Tο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας θέλοντας να καταγράψει την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας συστηματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη, από πολύ νωρίς έκανε μια στροφή στη μέχρι τότε πορεία του δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη διοργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων, σεμιναρίων και κύρια πανελλήνιων συνεδρίων έχοντας συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και την υποστήριξη άλλων τοπικών φορέων.

Στις αποσκευές του ο Απόλλωνας κουβαλάει 8 επιτυχημένα πανελλήνια συνέδρια με τους 8 αντίστοιχους τόμους των πρακτικών τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολύτιμο υλικό, το οποίο παραδόθηκε ως ιστορικό ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις των βιβλίων και των cds που ηχογράφησε με τη χορωδία και κυκλοφόρησαν στο ευρύ κοινό στην τριανταπεντάχρονη πορεία του.

Απόψε ανακοινώνουμε επίσημα το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2025. Την επιστημονική υποστήριξη ανέλαβε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με πρόεδρο του συνεδρίου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστο Παπακώστα, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος χορού των χορευτικών τμημάτων του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».

Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Ο χορός στη δημόσια σφαίρα: Επιτελέσεις, κοινότητες, παιδαγωγικές». Με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων–Τμήμα Μουσικών Σπουδών συνδιοργανώσαμε το 2019 το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αστικές λαϊκές μουσικές» και πρόεδρο τον Καθηγητή Γεώργιο Κοκκώνη.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το αίτημα που έγινε από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας προς το Υπουργείο Πολιτισμού-Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών θεμάτων για ένταξη του στοιχείου με τίτλο «Τα σεργιάνια της Κρανιάς Καρδίτσας» στην Παγκόσμια Πολτιτιστική Κληρονονομιά της UNESCO προκρίθηκε και πέρασε στο β’ στάδιο της διαδικασίας εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Την πρόταση υποστήριξε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς καθώς και η Τοπική Κοινότητα Κρανέας. Στη διάρκεια της φετινής περιόδου η Χορωδία Παραδοσιακής του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και μια ομάδα χορευτών/τριών θα αποτυπώσουν σε ηλεκτρονική μορφή τους παραδοσιακούς χορούς της Καρδίτσας και τα τραγούδια που θα συνοδεύουν τα βήματά τους.

Το στικάκι που θα προκύψει θα συνοδέψει σε ένθετη θήκη το βιβλίο που ήδη είναι ολοκληρωμένο. Περιλαμβάνει το θεωρητικό κομμάτι του χορού γενικά και ειδικότερα την περιγραφή των τοπικών παραδοσιακών χορών και την εξελικτική τους πορεία, όπως τους έζησα και τους κατέγραψα στην πολύχρονη επιτόπια έρευνά μου στον ορεινό όγκο και στον κάμπο της Καρδίτσας. Μ’ αυτή την έκδοση παραδίνουμε ένα μεγάλο μέρος της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας».