Κ. Τσιάρας: 250 και 500 ευρώ η ανώτατη αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου ένα χρόνο μετά τον «Ντάνιελ»

Ανώτατη αποζημίωση για κάθε ζώο που χάθηκε από την πανώλη των αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε σήμερα (27/9) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα  ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ και στα 500 ευρώ για τα αρσενικά.
Η συνάντηση έγινε πριν την προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλία με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου για την πορεία των έργων αποκατάστασης και των αποζημιώσεων.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές αργότερα. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με αυτό που προέβλεπε κατά μέσο όρο, η σχετική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλία βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την πρωτοφανή θεομηνία που την έπληξε πέρυσι το φθινόπωρο και για αυτό έχουν διασφαλιστεί πόροι και τρέχουν δράσεις πολυεπίπεδες για την αποκατάστασή της

Υπουργοί και υφυπουργοί ανέπτυξαν τις κυβερνητικές δράσεις που έγινα μέσα σε αυτό το χρόνο που διέρρευσε από τη θεομηνία Daniel, εστιάζοντας ο μεν υφυπουργός Πολιτικής  Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος στο μέγεθος της Κρατικής Αρωγής και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν και συνεχίζουν αν δίνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ο δε υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος στα έργα αποκατάστασης οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος στις αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο που ολοκληρώθηκαν προχθές και απομένουν αυτές για το ζωικό μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωστας Τσιάρας ανέφερε πως «η περιοχή μας, η περιφέρειά μας χτυπήθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει όμως μια επίπονη προσπάθεια της κυβέρνησης όχι μόνο να κλείσει τις πληγές αλλά και να σχεδιάσει και να αναπτύξει έργα που θα δώσουν πνοή στον θεσσαλικό κάμπο και γενικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η προσπάθεια που έγινε αυτό τον χρόνο σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που είτε ολοκληρώνονται στην φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είτε μπαίνουν σε μια συγκεκριμένη τροχιά υλοποίησης αποδεικνύουν την σοβαρότητα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τα θέματα αυτά, να κλείσουμε τα ζητήματα του παρελθόντος, αλλά και να δημιουργηθούν προοπτικές για το μέλλον της Θεσσαλίας. Σχεδιάζονται πολλά ειδικά από το υπουργείο, μπορεί να έχουν σχέση με μια ολιστική προσέγγιση του πρωτογενούς τομέα, πως θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο από το κόστος παραγωγής, πως θα μπορέσουμε να κλείσουμε πληγές του
παρελθόντος.»

Αποζημιώσεις για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς και 250 ευρώ ανά ζώο για πανώλη έβγαλε η σύσκεψη στην περιφέρεια (ΦΩΤΟ)

Αποζημιώσεις για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς και 250 ευρώ ανά ζώο για πανώλη έβγαλε η σύσκεψη στην περιφέρεια (ΦΩΤΟ)

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών