Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Παρασκευή, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (28/9) ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο ο θάνατος του Νασράλα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την σιιτική οργάνωση.

Συναγερμός σήμανε και στο Ιράν όπου ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεί μεταφέρθηκε προληπτικά σε ασφαλές σημείο.

«Ο Χασάν Νασράλα δεν είνα πλέον ικανός να τρομοκρατεί τον κόσμο» ανέφερε στην αναρτησή του στο X, ο ισραηλινός στρατός.

Πηγή προσκείμενη στην οργάνωση Χεζμπολάχ αναφέρει σύμφωνα με τους Times of Israel ότι η επαφή με το Νασράλα χάθηκε από την Παρασκευή (27/9) το βράδυ, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι τον «εξουδετέρωσε» σε ένα χτύπημα στο νότιο προπύργιο της οργάνωσης στη Βηρυτό.

«Η επαφή με τον Σαγίντ Χασάν Νασράλα έχει χαθεί από το βράδυ της Παρασκευής», δήλωσε χαρακτηρικά η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ χρησιμοποιώντας ακριβείς πληροφορίες από την πτέρυγα πληροφοριών και το αμυντικό σύστημα. Το αρχηγείο είχε την έδρα του υπόγεια, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό.

Νεκρός είναι και ο Αλί Καράκι, διοικητής του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλους διοικητές της Χεζμπολάχ.

Το στοίχημα του Νετανιάχου

Η απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το παρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παρά την κλιμάκωση των μαχών με τη Χεζμπολάχ «ήταν μέρος ενός αντιπερισπασμού» για να πιστέψει ο Νασράλα ότι το Ισραήλ δεν θα τον στοχοποιούσε όσο ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ασαφές είναι ακόμη και αν το χτύπημα κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ έχει ως στόχο το Ισραήλ να θέσει τις προϋποθέσεις για ένα χτύπημα κατά του Ιράν, ενώ το πιο πιθανό είναι η απομάκρυνση σύμφωνα πάντα με το Τελ Αβίβ του Νασράλα από το κάδρο ίσως αποτρέψει μία χερσαία επέμβαση στο Λίβανο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν και ακέφαλη η Χεζμπολάχ και αποδεκατισμένη από τις εκρήξεις στους βομβητές και τα γουόκι τόκι δεν είναι σε θέση να απαντήσει και να προχωρήσει σε αντίποινα.

Οι ηγέτες μπορούν να αντικατασταθούν καθώς ο Νασράλα διαδέχθηκε τον Αμπάς Μουαουί το 1992 μετά τη δολοφονία του.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι η απάντηση του Ιράν. Η Τεχεράνη αν και υποσχέθηκε αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια στο έδαφός της ακόμη δεν έχει απαντήσει. Το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα έρθει μέσα από τη Χεζμπολάχ, τους αντάρτες Χούθι και τις δυνάμεις που ελέγχει σε Συρία και Ιράκ, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και αμερικανικούς στόχους. Το σίγουρο είναι ότι το τελευταίο που θέλει το Ιράν είναι να βρεθεί αντιμέτωπο με αντίποινα αν αποφασίσει να πλήξει το ίδιο το Ισραήλ, καθώς η υπεροπλία του Ισραήλ είναι δεδομένη.

Αυτό γιατί τα χτυπήματα αποτελούν άμεση πρόκληση για την Τεχεράνη, καθώς ο Νασράλα αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό στρατηγικό περιφερειακό σύμμαχό της, του οποίου οι δεκάδες χιλιάδες πύραυλοι που προμηθεύει το Ιράν με στόχο το Ισραήλ θεωρούνται εδώ και καιρό ως βασικό στρατηγικό μέσο που εμποδίζει μια ισραηλινή επίθεση στο ίδιο το Ιράν.

Η απάντηση βρίσκεται στην Τεχεράνη. Όλα εξαρτώνται από το αν το Ιράν μπορεί να αποδεχθεί ένα χτύπημα κατά του Νασράλα ή αν θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση με τις όποιες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: cnn.gr